Recuperarea după artroscopia de umăr reprezintă un aspect primordial pentru o vindecare corectă și completă. Aceasta presupune urmarea cu strictețe a unui program de reabilitare individualizat recomandat de către medicul specialist pentru ca recuperarea să fie eficientă.
Ce este artroscopia de umăr?
Artroscopia de umăr este o intervenție chirurgicală minim invazivă care implică utilizarea artroscopului prevazut cu o cameră și o lumină în capăt. Artroscopul și instrumentele medicale în miniatură sunt introduse până la nivelul articulației umărului prin niște incizii mici, pemițându-i medicului ortoped să vizualizeze, să examineze și să trateze afecțiunile articulației umărului.
Cât durează recuperarea după artroscopia de umăr?
Durata perioadei de recuperare poate fi diferită în funcție de caracteristicile fiecărui pacient în parte. Umărul poate fi umflat imediat după intervenție și este posibil ca pielea să prezinte o culoare diferită în apropierea inciziilor. Mâna și brațul pot fi, de asemenea, umflate. Acest lucru este normal și va dispărea în câteva zile.
Dacă intervenția a presupus o reparație minoră, este posibil ca pacientul să se poată întoarce la locul în câteva zile de la procedură.
Este nevoie de mai mult timp pentru recuperare după proceduri mai complicate. Deși inciziile sunt mici în artroscopie, leziunile extinse de la niveluli articulație pot fi reparate prin intermediul acestei proceduri, iar recuperarea completă poate dura până la câteva luni.
Precauții după artroscopia de umăr
Ulterior artroscopiei de umăr, pacientul trebuie să urmeze o serie de recomandări pentru a beneficia de o recuperare sigură, eficientă și fără complicații, precum:
- Imediat după intervenția chirurgicală medicul poate recomanda purtarea unei atele pentru imobilizarea și susținerea umărului.
- În primele 5-7 zile după intervenție aplicați gehață câte 20 de minute de 3-4 ori pe zi.
- În a 5-a zi după operație, rana poate fi expusă sub duș, având grijă să nu frecați zona.
- În primele 3 săptămâni de la intervenție nu este recomandată baia în cadă sau piscină.
- gamă pasivă de mișcare (folosind mâna opusă pentru a mișca brațul operat) este întotdeauna încurajată și poate accelera recuperarea.
- Puteți începe treptat să folosiți brațul pentru activități precum cu îmbrăcarea, mâncarea și igiena personală.
- Utilizarea medicamentelor antiinflamatoare conform instrucțiunilor medicului curant pot ajuta la controlul durerii cu risc redus de complicații.
- Se recomandă dormitul într-o poziție înclinată și plasarea unei perne între corp și braț și, de asemenea, în spatele cotului, pentru a îndepărta ușor brațul de corp.
- Menținerea unei poziții corecte la efectuarea tuturor exercițiilor de reabilitare recomandate de către medicul ortoped.
Exerciții pentru recuperarea după artroscopia de umăr
Exercițiile regulate pentru a restabili flexibilitatea umărului și o revenire treptată la activitățile de zi cu zi sunt importante pentru recuperarea completă după operația la nivelul umărului.
Pendulare
Aplecați-vă ușor în față și puneți o mână pe o masă sau pe un scaun pentru sprijin. Lăsați celălalt braț să atârne liber într-o parte și pendulați ușor brațul înainte și înapoi. Apoi repetați exercițiul mișcând brațul lateral, și ulterior circular. Repetati întreaga secvență și cu celălalt braț.
Nu rotiți spatele si mentineti genunchii flexibili