Entorsa genunchiului reprezintă o afecțiune adesea întâlnită a genunchiului. Aceasta este caracterizată de supraîntinderea sau chiar ruperea structurilor de la nivelul articulației genunchiului care leagă osul coapsei de osul tibiei. Astfel, această afecțiune este una dureroasă, delibitantă și poate favoriza apariția altor probleme medicale în timp, precum apariția artrozei.
Ce este entorsa genunchiului?
Entorsa genunchiului înseamnă că unul sau mai multe ligamente ale genunchiului sunt întinse, rupte parțial sau rupte complet. Ligamentele sunt benzi de țesut care leagă structurile osoase și determină stabilitatea genunchiului.
Entorsele genunchiului pot să apară adesea din cauza unei leziuni de răsucire sau îndoire cauzate de practicarea unor sporturi precum schiul, baschetul sau fotbalul. Genunchiul se întoarce într-un sens în timp ce partea inferioară sau superioară a piciorului se răsucește în alt sens. O entorsă se poate întâmpla și atunci când genunchiul este lovit din lateral sau din față.
Cauze și factori de risc
Această afecțiune poate fi cauzată de orice mișcare sau traumă care va întinde prea mult ligamentul, cauzând ruperea acestuia. Cauzele frecvente ale entorsei genunchiului includ:
- O lovitură puternică la genunchi
- Un accident de mașină
- Schimbarea rapidă a direcției în timpul mișcării
- Aterizare necontrolată în timpul unei căderi sau a unei sărituri
- Exercitarea unei presiuni prea mari pe genunchi
- Răsucirea bruscă a genunchiului
Majoritatea entorselor genunchiului afectează doar un ligament. Cu toate acestea, anumite evenimente traumatice, precum un accident de mașină sau o cădere puternică pot determina leziuni ale mai multor ligamente concomitent.
Simptomele entosei de genunchi
De obicei, imediat după producerea entorsei, pacientul poate prezenta simptome, cum ar fi:
- Umflătură
- Senzația de slăbiciune
- Formarea vânătăilor
- Sensibilitate
- Durere sau disconfort
- Rigiditate
- Spasme musculare
- Dificultate în îndoirea genunchiului
Cum diagnosticăm entorsa genunchiului?
Evaluarea genunchiului poate implica testarea ligamentelor care pot fi rănite ca urmare a unei entorse a genunchiului. Adesea, medicul specialist apelează la tehnicile de imagistică medicală, precum razele X și examinarea RMN pentru a putea vizualiza cu exactitate structurile articulației genunchiului.
O diagnosticare corectă bazată pe o investigație amănunțită este importantă deoarece fiecare dintre ligamente sunt tratate foarte diferit. De exemplu, leziunile ligamentului încrucișat anterior necesită adesea reconstrucție chirurgicală, spre deosebire de leziunile ligamentului colateral medial.
Metode de tratament
Tratament non-chirurgical
Deoarece o accidentare a genunchiului poate provoca dureri și umflături semnificative în câteva secunde, metoda RICE și medicamentele antiinflamatoare pot ajuta la reducerea acestor simptome până în momentul asistenței medicale.
Metoda RICE poate ajuta la stabilizarea piciorului si la scaderea durerii atât înainte cât și după evaluarea medicală. Aceasta include:
- Repaus
- Gheață
- Compresie
- Elevație
De asemnea, tratamentul non-chirurgical poate include terapia fizică care vizează întărirea genunchiului, creșterea și redarea flexibilității acestuia.
Tratament chirurgical
În cazul în care entorsa genunchiului este severă, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara ligamentul sau ligamentele deteriorate. Intervenția chirurgicală este de obicei recomandată numai dacă entorsa genunchiului prezintă o ruptură completă de ligament.
O reparație chirurgicală a ligamentului genunchiului se face deseori artroscopic, fiind o abordare minim invazivă. Chirurgia artroscopică implică efectuarea unei mici incizii pe partea din față sau din spate a genunchiului și introducerea unui artroscop prevăzut cu o cameră și o lumină în capăt, dar și a unor instrumente în miniatură. Camera va fi folosită pentru a evalua amploarea leziunii genunchiului. Odată ce acest lucru a fost finalizat, instrumentele mici vor fi, de asemenea, introduse prin incizii până în genunchi pentru a îndepărta sau repara țesutul deteriorat.