Recuperarea dupa laminotomie

Stenoza canalului lombar reprezintă o îngustare a canalului spinal în partea inferioară a spatelui. Pacienții pot acuza dureri de spate, slăbiciune și amorțeală sau deficite neurologice. Laminotomia reprezintă îndepărtarea parțială a laminei, un arc de os care protejează canalul spinal. 

Recuperarea după laminotomie

Laminotomia este mai puțin invazivă deoarece lasă mai multe ligamente și mușchi atașați coloanei vertebrale intacte, că urmare, recuperarea vă fi mai rapidă cu mai puține complicații.  

Recuperarea dupa laminotomie

Pentru câteva zilele pacientul poate acuza durere la locul inciziei, iar pe o perioadă mai mare, furnicături, amorțeli sau dureri fulgurante după intervenția chirurgicală. Acestea se îmbunătățesc cu timpul și cu terapia fizică, pe măsură ce nervul continuă să se vindece.

După intervenție, pacienților li se recomandă să meargă cât mai mult posibil în prima lună, să evite aplecarea, răsucirea sau ridicarea de greutăți mari. De asemenea, se recomandă terapia fizică. Majoritatea pacienților se recuperează în 4-6 săptămâni pentru a atinge nivelul așteptat de mobilitate și funcționare și 3-4 luni pentru a vă relua activitățile normale. 

Reluarea activităților după laminotomie 

Deși este o procedură minim invazivă, laminotomia necesită o perioadă minimă de recuperare.  Întoarcerea la muncă depinde de tipul de muncă și de progresul recuperării după operație. În cazul activităților ușoare, vă puteți întoarce la munca la 2-4 săptămâni după. 

În cazul pacienților care conduc se recomandă să aveți o gamă completă de mișcare și putere completă a picioarelor, înainte de a conduce.  

Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații

  • Limitați sau evitați activitățile care cresc durerea. 
  • Utilizați o postură corectă atunci când vă mișcați, stați jos sau în picioare. Acest lucru vă ajută la reducerea durerilor de spate în timp ce vă vindecați.
  • Renunțați la fumat.
  • Odihniți-vă sufficient.
  • Consumați o dietă sănătoasă și suficientă apă. 
  • Nu ridicați greutăți mari 
  • Dormiți pe spate sau pe lateral. Utilizați perne pentru a vă sprijini spatele.
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari