Ruptura de tendon rotulian

Ruptura de tendon rotulian implică o ruptură completă a tendonului, de la polul inferior al rotulei până la tuberculul tibial. Ruptura poate fi parțială, cu doar câteva fibre rupte sau completă. O întâlnim la barbați între 30-40 ani și poate apărea în timpul competiției sportive și ca urmare a accidentelor din jurul locuinței. Aceste leziuni pot apărea din incidente bruște, traumatice sau din suprasolicitare cronică.

Ce este tendonul rotulian?

Tendonul rotulian leagă rotula de tibie, având un rol important în mecanismul extensor al membrelor inferioare. Tendonul rotulian lucrează împreună cu mușchiul cvadriceps și tendonul cvadricipital pentru a realiza extensia genunchiului. Aceste structurii sunt esențiale în realizarea unor activități normale precum urcatul scărilor, mers, alergare, etc. Tendonul rotulian menține, de asemenea, rotula pe loc în timpul activității, protejând articulația de leziuni. Atunci când mecanismul extensor este afectat aceste activități pot deveni dificil de realizat.

Dr Cernat Eduard

Ruptura de tendon rotulian – cauze 

Ruptura de tendon rotulian o întâlnim cel mai frecvent la persoane de vârsta a doua, care practică activități sportive, potrivit studiilor, însă poate apărea la orice persoană. Printre cauzele care duc la ruptura tendonului rotulian se numără traumatismele sau slăbirea tendonului. Slăbirea tendonului poate fi cauzată de o intervenție chirurgicală, tendinită sau de o boala cronică.

Care sunt simptomele rupturii de tendon rotulian

Ruptura de tendon rotulian cauzează durere și inflamație, dificultăți de a merge, incapacitatea de a mai flexa/întinde genunchiul, denivelarea zonei, limitarea mișcării, adâncitură sau un defect unde s-a rupt tendonul. Când o ruptură este cauzată de o afecțiune medicală, cum ar fi tendinita, tendonul se rupe de obicei la mijloc.

Cum diagnosticam ruptura de tendon rotulian

Diagnosticul rupturii tendonului rotulei trebuie făcut cât mai devreme posibil pentru a evita un rezultat funcțional slab cu o pierdere a flexiei complete a genunchiului și scăderea forței cvadricepsului.

Diagnosticul se poate pune prin anamneză, examen fizic și examen radiografic. În cazul examinării fizice, se va inspecta înălțimea rotulei iar părțile afectate și neafectate vor fi comparate. Ruptura tendonului rotulei va fi adesea asociată cu o hemartroză mare și echimoză. 

Cum tratăm ruptura de tendon rotulian?

Metodele terapeutice depind de tipul de ruptură. In cazul rupturii complete, este necesara interventia chirurgicală, deoarece handicapul cauzat de un mecanism extensor al genunchiului deficitar este mare. Tratamentul chirurgical include repararea primară sau reconstrucția tendonului.

Pentru rupturile parțiale, se poate recomanda metode non-chirurgicale. Tratamentul nechirurgical presupune imobilizarea cu genunchiul în extensie totală cu un program progresiv de recuperare medicală.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari