Tratamentul chirurgical al monturilor cunoscut și sub denumirea de corecție a hallux valgus, implică corectarea atât a osului deformat, cât și a țesuturilor laxe din jurul degetului mare. Montul este o mărire a osului sau a țesutului din jurul unei articulații la baza degetului mare sau la baza degetului mic.
- Când se recomandă tratamentul chirurgical al monturilor
- Tipuri de intervenții chirurgicale pentru monturi
- Cum se realizează osteotomia
- Recuperarea după tratamentul chirurgical al monturilor
Când se recomandă tratamentul chirurgical al monturilor
Tratamentul chirurgical al monturilor este recomandat în cazul persoanelor care au:
- Dureri semnificative care le limitează activitățile de zi cu zi, inclusiv mersul pe jos și purtarea pantofilor;
- Inflamație cronică a degetului mare și umflare care nu răspunde la medicamente;
- Deformarea degetelor de la picioare.
Chirurgia monturilor realinează osul, ligamentele, tendoanele și nervii, astfel încât degetul mare de la picior să poată fi readus în poziția corectă. Oasele sunt ținute în poziție cu ajutorul șuruburilor și capselor.
Tipuri de intervenții chirurgicale pentru monturi
Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru monturi. Tipul de intervenție chirurgicală de care aveți nevoie depinde de modul în care s-a dezvoltat montul și de dimensiunea sa actuală. Operația urmărește ameliorarea durerii și corectarea devierii. Aceste proceduri includ:
Osteotomia implica tăierea chirurgicală a osului și realinierea degetului mare folosind șuruburi sau capse. Aceasta este procedura cel mai frecvent efectuată pentru monturi.
Buniectomia o procedură care se face rar și doar în cazul monturilor minore și implica excizia exostozei de la nivelul metatarsianului 1. Adesea, medicii ortopezi combină această abordare cu osteotomia pentru a repoziționa degetul mare.
Artrodeză implica îndepărtarea părților afectate ale articulației degetului mare, urmată de plasarea de șuruburi în degetul mare pentru a ține oasele împreună în timp ce se vindecă. Această intervenție chirurgicală se face numai în cazul monturilor severe.
Cum se realizează osteotomia
Operația se face de obicei sub anestezie generală și implică:
- O incizie mică în piele peste degetul mare de la picior.
- Tăierea montului.
- Îndreptarea osului degetului de la picioare.
- Fixarea osului degetului de la picioare cu șuruburi sau capse metalice puse sub piele. Acestea sunt adesea lăsate permanent.
Recuperarea după tratamentul chirurgical al monturilor
Recuperarea imediată poate dura până la șase săptămâni, iar recuperarea completă poate dura în medie patru până la șase luni. În primele două săptămâni după operație, veți purta o orteză pentru a vă proteja piciorul.
De asemenea, la început veți folosi carja pentru mers. În funcție de recomandările medicului, puteți începe apoi treptat să puneți puțină greutate pe picior.
Se recomanda evitarea purtării pantofilor cu tocuri înalte, în cazul femeilor, precum și a pantofilor înguști. Piciorul va fi umflat într-o oarecare măsură timp de câteva luni după îndepărtarea montului.
Medicul poate recomanda, de asemenea, și kinetoterapia pentru a întări piciorul și talpa.