Operația de sindrom de tunel carpian 

Operația de sindrom de tunel carpian implică tăierea ligamentului carpian, pentru a reduce presiunea asupra nervului median. Operația are ca scop ameliorarea simptomelor sindromului de tunel carpian inclusiv amorțeală, furnicături și durere în mână. 

Operația de sindrom de tunel carpian presupune deschiderea tunelului carpian si rezecția ligamentul carpian transvers. Tăierea ligamentului creează mai mult spațiu în tunelul carpian și reduce presiunea asupra nervului median – numită decompresie.

operatia de sindrom de tunel carpian

Ligamentul trece prin partea superioară a oaselor încheieturii mâinii și creează un canal îngust în încheietura mâinii. Acest canal se numește tunel carpian și în interiorul lui se află tendoanele și nervul median, care controlează o parte din mișcarea mâinii.

Eliminarea presiunii exercitată asupra nervului median ameliorează simptomele și stopează agravarea bolii. 

Când se recomandă operația de eliberare a tunelului carpian

Operația de sindrom de tunel carpian se recomandă dacă simptomele sunt severe sau nu răspund la alte tratamente. Sindromul de tunel carpian reprezintă compresia nervului median care trece printr-un pasaj din încheietura mâinii numit canalul carpian. 

Afecțiunea poate cauza durere în mână, degete și antebraț. Alte simptome includ o senzație de furnicături, amorțeală la degete și o prindere slăbită. 

Tehnici chirurgicale

Există două tipuri de operații de eliberare a tunelului carpian. Operația se poate face sub anestezie generală sau sub anestezie locală, care îți amorțește doar mâna și brațul.

Eliberare deschisă a tunelului carpian. În acest tip de intervenție, chirurgul face o mică incizie în palmă pentru a vedea interiorul și încheieturii mâinii. Ulterior,  chirurgul va împărți ligamentul carpian transvers, tăind direct prin retinaculul flexor.

Ca urmare, dimensiunea tunelului crește și presiunea asupra nervului median va scădea. 

După operație, ligamentul poate crește treptat din nou împreună într-un mod prelungit, dar va exista mai mult spațiu în tunelul carpian și presiunea asupra nervului median va fi ușurată. 

Eliberarea endoscopică a tunelului carpian. În chirurgia endoscopică, chirurgul face una sau două incizii mai mici ale pielii. Se introduce apoi un endoscop printr-una dintre tăieturi, pentru a monitoriza procedura și, ulterior un bisturiu special este folosit pentru a tăia apoi direct prin retinaculul flexor, similar procedurii de eliberare deschisă a tunelului carpian.

Recuperarea după operația de sindrom de tunel carpian 

După operație mâna va durea și s-ar putea o simțiți slăbită cu o oarecare amorțeală. Aceste simptome vor dispărea de obicei în câteva zile, însă poate dura câteva luni. Durerea ar trebui să înceapă să dispară. De obicei, durează 3 până la 4 luni pentru a se recupera și până la 1 an înainte ca forța mâinii să revină. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari