Există o serie de factori de risc ai osteonecrozei de genunchi, iar aceștia pot include leziunile repetate sau consumul excesiv de alcool. Această afecțiune este devastatoare și poate duce chiar și la artroza genunchiului într-un stadiu avansat, dacă rămâne netratată.
Ce este osteonecroza de genunchi?
Osteonecroza de genunchi, cunoscută și sub denumirea de necroză avasculară, este o afecțiune care apare atunci când alimentarea cu sânge a unei secțiuni din femur sau tibiei este întreruptă. Deoarece celulele osoase au nevoie de un aport constant de sânge pentru a rămâne sănătoase, osteonecroza poate duce în cele din urmă la distrugerea articulației genunchiului și la apariția artrozei.
Există trei tipuri de necroză avasculară a genunchiului: osteonecroza spontană, secundară și post-artroscopică.
Osteonecroza spontană este cel mai frecvent tip și este, în general, cauzată de fracturile de stres de la nivelul genunchiului. Cea secundară este adesea asociată altor afecțiuni medicale, însă poate să apară și ca urmare a injecțiilor cu corticosteroizi administrate pentru un timp îndelungat.
Osteonecroza post-artroscopică este cea mai rară și poate să apară în cazul oricărui pacient care a suferit o artroscopie de genunchi.
Simptomele osteonecrozei de genunchi
Cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni sunt:
- Durere bruscă în interiorul genunchiului, poate fi declanșată de o activitate specifică sau de o leziune minoră
- Durere mai intensă în timpul nopții
- Umflare în partea din față și în interiorul genunchiului
- Sensibilitate crescută la atingere zonei
- Gamă limitată de mișcare
Factori de risc ai osteonecrozei de genunchi
Cauza exactă a apariției osteonecrozei nu este cunoscută, însă au fost identificați următorii factori de risc:
Leziune a genunchiului
O leziune a genunchiului, cum ar fi o fractură de stres sau o luxație, combinată cu un anumit tip de traumă la genunchi, poate deteriora vasele de sânge și poate reduce fluxul de sânge către osul afectat.
Medicamentele bazate pe corticosteroizi
Multe boli, cum ar fi astmul și artrita reumatoidă, pot fi tratate prin adminstrarea medicamentelor cu corticosteroizi. Deși nu se știe exact de ce aceste medicamente pot duce la osteonecroză, cercetările arată că există o legătură între boală și utilizarea pe termen lung a steroizilor. Osteonecroza indusă de steroizi afectează frecvent mai multe articulații ale corpului.
Alte condiții medicale
Osteonecroza genunchiului este asociată cu afecțiuni medicale, cum ar fi obezitatea, anemia falciformă și lupusul. Osteonecroza este, de asemenea, frecvent întâlnită la pacienții cu HIV din cauza medicamentelor utilizate pentru tratamentul HIV.
Consumul excesiv de alcool
Consumul excesiv de alcool de-a lungul timpului poate determina formarea de depozite de grăsime în vasele de sânge, precum și niveluri crescute de cortizon, ceea ce duce la o scădere a aportului de sânge a osului.