Chistul subcondral se găsește de obicei în articulația șoldului sub forma unui sac plin cu lichid. Aceste chisturi apar în osul subcondral, stratul de os aflat chiar sub cartilaj. Chisturile subcondrale sunt adesea o parte a procesului degenerativ articular și apar acolo unde există rupturi în cartilajul articulației șoldului, fiind unul dintre semnele apariției artrozei.
Ce este chistul subcondral?
Chistul subcondral este un sac plin cu lichid care se formează în unul sau ambele oase care alcătuiesc o articulație. Sunt frecvente în special la nivelul șoldului și genunchiului. Acest tip de chisturi apar chiar sub țesutul spongios dur care acoperă osul din apropierea articulației.
Cauze și factori de risc
Deși cauza este necunoscută, se crede că un astfel de chist este rezultatul stresului repetat asupra osului. Acest stres este cauzat de creșterea presiunii de la fluxul sanguin mai rapid către osul subcondral, lucru care se observă și la persoanele care suferă de artroză.
Anumite caracteristici pot crește riscul de a dezvolta un chist subcondral. Acestea includ:
- Sexul feminin
- Factorul genetic
- Alinierea și forma anormală a articulațiilor
- Obezitatea
- Fumatul
- Activitate fizică intensă
- Leziuni anterioare ale articulației
Simptome
Nu există multe simptome distinctive ale chistului subcondral. Acestea sunt considerate mai frecvent ca un simptom al artrozei șoldului, iar pe lângă simptomele generate de artroza, pacientul poate prezenta:
- Un mic sac plin de lichid care apare proeminent la nivelul articulației
- Disconfort și durere ușoară până la moderată
- Flexibilitate articulară limitată
Cum diagnosticăm chistul subcondral?
Medicul ortoped va analiza simptomele și examina articulația pentru a identifica sursa durerii sau rigiditate.
În plus, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor teste imagistice precum razele X pentru a observa orice eventuală leziune articulară sau gradul de deteriorare a șoldului.
Metode de tratament
În anumite cazuri, chisturile continuă să crească, iar acest lucru poate începe să schimbe modul în care funcționează articulația. Așadar, medicul poate sugera folosirea unui ac pentru a drena chistul.
În afară de asta, chirurgul ortoped va încerca să trateze cauza chistului, în cele mai multe cazuri, aceasta fiind artroza sau o leziune articulară.
Deși nu există un remediu pentru artroză, medicul poate indica metode conservatoare de tratament conservator pentru a ajuta la gestionarea simptomelor. Tratamentul conservator implică:
- Odihnă
- Antiinflamatoare nesteroidiene
- Gheață
- Terapie fizică
În cazuri rare, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a înlocui articulația șoldului, numită artroplastie totală de șold