Tratamentul chirurgical pentru ruptura LIA

Tratamentul chirurgical pentru ruptura LIA poate fi de mai multe tipuri, în funcție de severitatea leziunii și de gradul acesteia. Tipul procedurii chirurgicale poate depinde și de alți factori, cum ar fi de vârsta pacientului și de stadiul de creștere al acestuia, starea generală de sănătate sau nivelul de activitate fizică.

Ce este ligamentul încrucișat anterior (LIA)?

Ligamentul încrucișat anterior (LIA) este unul dintre cele două ligamente încrucișate care ajută la stabilizarea articulației genunchiului. Acesta este o bandă de țesut conjunctiv dens care se întinde de la femur la tibie. LIA este o structură cheie în articulația genunchiului, deoarece rezistă la translația tibială anterioară și la sarcinile de rotație. Când genunchiul este extins, ligamentul încrucișat anterior are o lungime medie de 32 mm și o lățime de 7-12 mm.

ruptura de ligament

Ce este ruptura LIA? Ruptura de ligament încrucișat anterior se poate produce în mai multe moduri. Statisticile sugerează faptul că aproape jumătate din cazurile de ruptura de LIA pot fi asociate cu leziuni ale cartilajului articular, ale meniscului sau ale ligamentului colateral medial.

Ruptura de LIA se poate produce ca urmare a unei lovituri directe și puternice asupra genunchiului, în timpul unei schimbări bruște de direcție sau la aterizarea incorectă dintr-o săritură. De asemenea, femeile prezintă un risc de ruptură de LIA de trei ori mai mare decât bărbații.

Tratamentul chirurgical pentru ruptura LIA

Tratamentul chirurgical pentru leziunile ligamentului încrucișat anterior (LIA) poate ajuta la stabilizarea genunchiul și la recăpătarea stabilității și a mobilității. Metodele chirurgicale de tratament pot implica:

Chirurgie de reconstrucție Chirurgia reconstructivă presupune înlocuirea LIA deteriorat cu o grefă. Pentru o autogrefă, chirurgul folosește țesut de tendon din propriul corp. Adesea, o parte a tendonului rotulian din partea din față a genunchiului, tendonul cvadricepsului sau tendonul ischiogambierului poate fi utilizat în procesul de reconstrucție. În unele cazuri, poate fi utilizată o alogrefă, adică o grefă de țesut prelevată de la un donator decedat.

Chirurgie reparatorie

Chirurgia reparatorie este, de obicei, efectuată în cazul în care pacientul prezintă o fractură de avulsiune. Astfel, chirurgul poate reconecta fragmentul de os la zona din care acesta a fost extras. Chirurgia LIA se face de obicei prin intervenție chirurgicală artroscopică. Aceasta înseamnă că medicul va introduce un tub iluminat cu o cameră minusculă în capăt, numit artroscop și instrumente chirurgicale în miniatură, prin mici incizii realizate la nivelul genunchiului.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari