Recuperarea după ruptura ligamentului colateral lateral se bazează pe respectarea cu strictețe a indicațiilor chirurgului ortoped cu privire la îngrijirea membrului operat, reluarea activităților zilnice sau a activităților sportive și programul de terapie fizică. Aceste aspecte sunt primordiale pentru ca recuperarea să fie una eficientă și fără complicații.
Ce este ruptura ligamentului colateral lateral?
Ruptura ligamentului colateral lateral este reprezentată de lezarea parțială sau totală a ligamentului localizat pe partea exterioară a genunchiului, care se atașează superior la epicondilul lateral al femurului și inferior la partea laterală a capului fibulei. Acesta este unul dintre ligamentele care au rolul de a stabiliza genunchiul și de a preveni hiperextensia și rotația postero-laterală.
Leziunile ligamentului colateral lateral sunt adesea întâlnite în cazul persoanelor care practică sporturi de contact, precum fotbalul și apare de obicei concomitent cu alte leziuni ligamentare de genunchi.
Recuperarea după ruptura ligamentului colateral lateral
Recuperarea după ruptura ligamentului colateral lateral depinde de o serie de caracteristici, precum severitatea și gradul leziunii, vârsta și starea generală de sănătate a fiecărui pacient în parte. Procesul de vindecare completă a ligamentului poate dura între câteva săptămâni și câteva luni.
Reluarea activității
Reluarea activității este treptată în funcție de gravitatea leziuni ligamentare. În cazul leziunilor de gradul 1 pacientul își poate relua activitatea obișnuită după aproximativ 3-4 săptămâni, iar în cazul leziunilor mai severe, de gradul 2 și 3, poate dura între 8 și 12 săptămâni.
În primele 6 săptămâni de la intervenția chirurgicală nu este permisă punerea greutății pe piciorul afectat, iar pacientul trebuie să utilizeze cârje în momentul deplasării. De asemenea, pacientul va purta o orteză pe piciorul afectat pentru aproximativ 8 săptămâni.
Reluarea locului de muncă care implică munca la birou este posibil după 2-3 săptămâni, dacă acesta implică o activitate mai solicitantă poate dura până la 3 luni.
Condusul este permis doar după ce pacientul poate pune greutate pe picior fără a simți durere sau disconfort.
De asemenea, revenire completă la activitatea sportivă este în general realizată la 9 până la 12 luni după operație.
Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații
- Aplicați gheață pe genunchi în primele trei zile după operație la fiecare 1-2 ore.
- Păstrați piciorul ridicat deasupra nivelului inimii pentru a reduce umflarea.
- Administrați antiinflamatoarele nesteroidiene conform prescripției medicale.
- Nu faceți baie în cadă sau piscină până când inciziile nu sunt vindecate complet.
- Utilizați cârjele pentru a vă deplasa timp de 6 săptămâni.
- Începeți terapia fizică conform planului de reabilitare stabilit de medicul curant.
- Creșteți nivelul de activitate gradual fără a vă implica în activități solicitante sau care pun presiune pe genunchi.