Transplantul de grefe osteocondrale reprezintă o metodă eficientă de tratament pentru pacienții care prezintă defecte sau leziuni de cartilaj la nivelul genunchiului. Scopul transplantului osteocondral este de a îmbunătăți funcția articulară, de a ameliora simptomele și de a întârzia nevoia unei artroplastii prin restaurarea suprafeței articulare cu ajutorul unui implant biologic activ.
Ce este transplantul de grefe osteocondrale?
Transplantul de grefe osteocondrale este o metodă de tratare a leziunilor cartilajului de la nivelul articulației genunchiului. Această procedură înlocuiește zonele deteriorate ale cartilajului articular cu țesut nou, sănătos, de os și cartilaj. În cazul unor defecte osteocondrale mici, grefa utilizată poate fi prelevată de la pacientul în cauză, dintr-o zonă periferică a genunchiului. În caz contrar, este adesea recomandată utilizarea unei grefe de la un cadavru (alogrefă). Potrivit studiilor, alogrefele osteocondrale oferă cartilaj hialin viabil cu condrocite active metabolic și os subcondral cu potențial de remodelare a suprafeței articulare și rezultate promițătoare.
Când se recomandă transplantul de grefe osteocondrale?
Această procedură este de obicei indicată în următoarele cazuri:
· Leziune localizată a cartilajului mai mare de 3 cm
· Revizuirea intervențiilor chirurgicale anterioare de cartilaj eșuate · Osteocondrita disecantă severă · Osteonecroza
Contraindicații
Contraindicațiile transplantului de grefe osteocondrale pot include:
· Artroza globală
· Artropatii inflamatorii
· Infecție (artrita septică)
· Linie articulară modificată biomecanic
· Pacienți cu afecțiuni concomitente și utilizare îndelungată de steroizi
· Fumatul și abuzul de alcool
Cum se realizează procedura?
Implantarea grefei osteocondrale se poate realiza printr-o intervenție artroscopică sau printr-o incizie deschisă. Inițial, se măsoară dimensiunea cartilajului lezat, iar apoi, o porțiune din cartilaj și din osul de dedesubt este îndepărtată.
După recoltarea grefei, aceasta este curățată și modelată pentru a se potrivi la dimensiunea necesară, urmând a fi presată ușor în spațiul deja creat. Ocazional, poate fi necesară o stabilizare suplimentară prin folosirea unui șurub. Medicul chirurg închide, ulterior, inciziile și aplică un bandaj steril.
Riscuri și complicații – transplantul de grefe osteocondrale
Complicațiile transplantului de grefe osteocondrale poate să presupună:
· O integrare slabă a grefei
· Osteonecroza grefei
· Răspuns imun de respingere (în cazul alogrefelor)