Entorsa de gleznă

Entorsa de gleznă este o leziune frecventă care poate să apară în rândul persoanelor de toate vârstele și la toate nivelurile de activitate. Aceasta cauzează, adesea, durere și umflătură la locul leziunii și poate fi delibitantă, în funcție de gradul de severitate.

Ce este entorsa de gleznă?

Entorsa de gleznă apare atunci când ligamentele gleznei sunt rupte sau întinse prea mult, adesea după o cădere, sau o răsucire bruscă a gleznei. Când au loc majoritatea entorselor de gleznă, glezna este flexată și inversată (piciorul fiind întors spre interior, spre piciorul opus).

entorsa de glezna

Acestea pot varia de la rupturi mici în fibrele care alcătuiesc ligamentul până la rupturi complete.

Dacă există o ruptură completă a ligamentelor, glezna poate deveni instabilă după trecerea fazei inițiale de accidentare. În timp, această instabilitate poate duce la deteriorarea oaselor și cartilajului.

Potrivit studiilor, entorsa de gleznă este adesea întâlnită, reprezentând 25% din toate leziunile sportive.

Cauze și factori de risc

Cauzele și factorii de risc care pot determina producerea unei entorse de gleznă includ:

· Activități fizice, precum alergatul sau săriturile

· Căderile

· Alunecarea

· Aterizarea greșită pe picior după o pivotare sau săritură

· Lovirea produsă de către o altă persoană prin călcarea sau aterizarea pe picior în timpul unei activități sportive

· Mersul sau alergatul pe suprafețe denivelate

· Participarea la sporturi de contact, precum baschet, fotbal, handbal sau volei

· Sedentarismul

· O leziune anterioară la nivelul gleznei

· Purtarea încălțămintei neadecvate

Care sunt simptomele?

Simptomele entorsei de gleznă pot depinde de cât de gravă este vătămarea, iar printre acestea se numără:

· Durere

· Umflătură

· Vânătăi

· Gamă limitată de mișcare

· Dificultăți de a pune greutate pe piciorul afectat

· Instabilitate

Cum diagnosticăm entorsa de gleznă? Pentru diagnosticul unei entorse de gleznă și evaluarea severității acesteia, medicul ortoped va inspecta, inițial, glezna afectată pentru a discerne nivelul de umflare și vânătăile, apoi va palpa locul leziunii pentru a măsura sensibilitatea și nivelul de umflătură.

Ulterior, pacientului i se poate cere să rotească, să flexeze sau să extindă piciorul și glezna pentru a testa amplitudinea de mișcare și pentru a determina țesutul rănit.

În plus, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor teste imagistice, precum radiografia și RMN-ul pentru a localiza exact țesuturile lezate și pentru a exclude posibile fracturi osoase sau alte leziuni concomitente ale suprafeței articulației. În unele cazuri, RMN-ul poate fi necesar să fie amânat până după ce umflătura și vânătăile dispar.

Tratamentul entorsei de gleznă

În general, o entorsă de gleznă poate fi tratată prin metode conservatoare. Inițial poate fi aplicat protocolul RICE pentru a ajuta la reducerea simptomelor și a umflăturii. Acesta constă în:

· Repaus

· Gheață

· Compresie

· Elevație

De asemenea, administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene poate ajuta la reducerea durerii, iar terapia fizică poate fi necesară pentru întărirea articulației și creșterea flexibilității gleznei.

Dacă entorsa presupune o ruptură totală de ligament, medicul poate recomanda efectuarea unei intervenții chirurgicale artroscopice pentru a-l repara. Aceasta presupune realizarea unor incizii mici la nivelul pielii prin care este introdus artroscopul prevăzut cu o cameră și lumină la capăt și instrumentele chirurgicale în miniatură. Procedura este una minim invazivă, implicând o recuperare mai rapidă și complicații minime, în comparație cu o intervenție chirurgicală clasică.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari