Recuperarea după osteotomia genunchiului

Recuperarea după osteotomia genunchiului este un factor vital pentru o vindecare cât mai rapidă și completă. În funcție de nevoile fiecărui pacient în parte, medicul realizează un plan individualizat de reabilitare care cuprinde indicații specifice cu privire la perioada post-operatorie.

Ce este osteotomia genunchiului?

Osteotomia genunchiului reprezintă o procedură chirurgicală care implică fie tăierea tibiei, fie a femurului și realinierea structurilor osoase. Scopul acestei tehnici chirurgicale este de a elimina presiunea de pe partea deteriorată a articulației genunchiului, de a ameliora durerea, dar și de a îmbunătăți funcția genunchiului. Aceasta este utilizată, în general, în cazul artrozei incipiente.

osteotomia genunchiului

Recuperarea după osteotomia genunchiului

Recuperarea după osteotomia genunchiului variază și este diferită în funcție de caracteristicile fiecărui pacient. Acest lucru depinde în cele din urmă de tipul de osteotomie, de starea de sănătatea generală, precum și de problemele de bază ale genunchiului.

Pentru a evita punerea în întregime a greutății pe piciorul afectat, pacientului i se va recomanda purtarea cârjelor în primele 6 până la 8 săptămâni și purtarea unei orteze în primele 4 săptămâni de la intervenție.

Vindecarea completă durează, în general, între 6 luni și un an.

Reluarea activității

Reluarea activității după osteotomia genunchiului se realizează treptat, iar pacientul își poate relua toate activitățile obișnuite după aproximativ 3-6 luni de la operație.

Pacientul se poate întoarce la locul de muncă după 6 săptămâni, dacă acesta implică muncă de birou și după aproximativ 3 luni, dacă acesta se bazează pe efort fizic.

Dacă operația a fost efectuată la piciorul drept sau dacă mașina este manuală, reluarea condusului este permisă după 3 luni, iar in cazul în care mașina este una automată iar piciorul operat este piciorul stâng, condusul poate fi reluat după 6 săptămâni.

Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații

Pentru o recuperare cât mai eficientă este indicată respectarea următoarelor recomandări:

 • În prima săptămână după osteotomie foscusați-vă pe odihnă.
 • În primele zile după intervenție păstrați piciorul ridicat deasupra nivelului inimii cât mai mult timp posibil sprijinindu-l pe o pernă. Perna trebuie plasată întodeauna sub gleznă pentru a păstra piciorul drept și niciodată sub genunchi.
 • Aplicați gheață pentru 15-20 de minute la fiecare 2-3 ore.
 • Păstrați bandajul curat și uscat și nu faceți baie în cadă sau piscină în primele 2 săptămâni de la intervenție.
 • Administrați antiinflamatoarele nesteroidiene conform indicațiilor medicului curant.
 • Evitați perioadele lungi de stat în șezut cu piciorul sub nivelul șoldului, în primele 2 săptămâni.
 • Este recomandat ca terapia fizică să înceapă după 1-2 săptămâni.
 • În primele 6 săptămâni punerea greutății pe picior nu este permisă, iar deplasarea se face numai cu ajutorul cârjelor.
 • Puteți începe să puneți parțial greutate pe piciorul operat după 7 săptămâni.
 • Evitați activitățile solicitante sau care pot pune presiune asupra piciorului afectat.
 • Renunțați la fumat. Acesta poate încetini procesul de vindecare și poate crește riscul apariției infecțiilor.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari