Prevenția durerilor lombare reprezintă un aspect important pentru pacienții de toate vârstele, deoarece, conform studiilor, se estimează că aproximativ 80% din populație experimentează durerile lombare de-a lungul vieții.
Ce reprezintă durerile lombare?
Coloana lombară este o structură concepută din oase, articulații, nervi, ligamente și mușchi care lucrează împreună pentru a oferi sprijin, forță și flexibilitate. Cu toate acestea, această structură complexă poate fi susceptibilă la leziuni și durere.
Durerile lombare pot varia de la o durere slabă, surdă până la dureri puternice ascuțite și pot fi însoțite de spasme musculare, mobilitate limitată și dureri la nivelul șoldurilor și pelvisului.
Cele mai frecvente cauze ale durerilor lombare
Durere sau disconfortul poate apărea oriunde la nivelul spatelui, cea mai frecventă zonă afectată este partea inferioară a spatelui. Acest lucru se datorează faptului că partea inferioară a spatelui susține cea mai mare parte a greutății corpului.
Durerile lombare pot fi cauzate de o varietate de factori, precum:
Afecțiuni structurale
- Hernia de disc
- Stenoza spinală
- Scolioza
- Osteoporoza
- Infecțiile și pietrele la rinichi
Postura incorectă în activitățile zilnice
- Răsucirea
- Aplecare incorectă sau pentru perioade lungi
- Statul în picioare sau așezat pentru perioade lungi de timp
- Încordarea gâtului înainte, cum ar fi în timpul condusului sau folosirii îndelungate a computerului
- Condusul pentru perioade lungi de timp fără a face pauză
- Dormitul pe o saltea care nu susține corpul sau ține coloana dreaptă
Condiții medicale
- Sindromul cauda equina
- Cancer al coloanei vertebrale
- Infecția coloanei vertebrale
- Tulburări de somn
Prevenția durerilor lombare
Prevenția durerilor lombare este esențială pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților. Aceștia pot ajuta la prevenirea durerilor lombare prin adoptarea unui stil de viață activ și sănătos, dar și prin respectarea următoarelor recomandări:
Exerciții fizice regulate
Efectuarea exercițiilor fizice regulate ajută, potrivit studiilor, la diminuarea inflamației și a tensiunii musculare, îmbunătățind în același timp și echilibrul, postura și flexibilitatea.
Păstrarea unei greutăți optime
Acumularea kilogramelor în plus, mai ales în jurul taliei sau în zona abdomenului, pot pune presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale lombare, ceea ce cauzează apariția durerii.
Protejarea spatelui în timpul ridicării obiectelor grele
În timpul ridicării greutăților presiunea asupra zonei lombare crește. Se recomandă ca, pentru reducerea presiunii, aplecarea și ridicarea să fie efectuată prin îndoirea genunchilor și păstrarea spatelui drept.
Poziționarea adecvată în timpul somnului
Dormitul pe o parte cu genunchii trași în poziție fetală poate ajuta la deschiderea articulațiilor coloanei vertebrale. De asemenea, ameliorează presiunea prin reducerea curburii coloanei vertebrale.
Evitarea statului într-o singură poziție pentru mult timp
Deplasarea între statul în picioare și statul în șezut la intervale regulate, făcând plimbări scurte poate ajuta atât la ameliorarea cât și la prevenirea apariției durerilor de spate.
Evitarea purtării tocurilor înalte
Purtarea pantofilor cu toc înalt poate determina schimbarea centrul de greutate, ceea ce poate duce la tensionarea mușchilor din regiunea lombară.
Renunțarea la fumat
Fumatul restricționează fluxul de sânge care conține nutrienți către discurile coloanei vertebrale, astfel încât fumătorii sunt deosebit de vulnerabili la durerile de spate.