Prevenția leziunilor ligamentului încrucișat anterior, reduce semnificativ, conform studiilor de specialitate, riscul eventualelor rupturi ligamentare. Cea mai importantă metodă de prevenție este adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, fără excese.
Ce reprezintă leziunile ligamentului încrucișat anterior?
Leziunile ligamentului încrucișat anterior reprezintă rupturi parțiale sau totale ale ligamentului și de obicei acestea sunt asociate cu leziuni ale cartilajului articular.
În proporție de 80%, leziunile se produc non-contact, afectând adesea persoanele care practică sporturi precum foltbalul sau baschetul. De asemenea, femeile sunt de 6 ori mai predispuse decât bărbații să experimenteze rupturi ale ligamentului încrucișat anterior.
Cele mai frecvente cauze ale leziunilor ligamentului încrucișat anterior
Ligamentele sunt benzi puternice de țesut care leagă un os de altul. LIA, unul dintre cele două ligamente care se încrucișează în mijlocul genunchiului, conectează coapsa de tibia și ajută la stabilizarea articulației genunchiului.
Leziunile ligamentului încrucșat anterior pot fi cauzate de:
Angajarea în activități fizice și sporturi care pun genunchiul sub stres, precum:
- Încetinirea rapidă și schimbarea direcției
- Pivotare în timp ce piciorul rămâne ferm pe loc
- Aterizarea incorectă după un salt
- Oprirea bruscă
- Lovirea directă a genunchiului sau coliziunea
Cauze anatomice
Poziția anormală și alinierea extremităților inferioare (de exemplu, șold, genunchi și gleznă) pot predispune o persoană la leziuni LIA, contribuind la creșterea valorilor tensiunii LIA.
Morfologie osoasă
Cu cât platoul tibial este mai abrupt considerat un factor de risc pentru leziunea LIA, există studii recente care au constatat că o pantă a platoului tibial ≥ 12° a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta leziuni LIA.
Cum prevenim leziunile ligamentului încrucișat anterior?
Prevenția leziunilor ligamentului încrucișat anterior se bazează atât pe adoptarea unui program alimentar sănătos, dar și a unui stil de viață echilibrat. De asemena, o foarte mare importanță în prevenirea oricărui tip de leziune a LIA este reprezentată de urmarea unui program de antrenament adecvat.
Încălzire
Încălzirea înaintea oricărui antrenament sau activitate fizică ajută la punerea sângelui în mișcare și la destinderea mușchilor și articulațiilor.
Întindere
Înainte de începerea antrenamentului este recomandată întinderea musculară pentru a încălzi mușchii și pentru a crește flexibilitatea. Acest lucru scade riscul de rănire.
Creșterea forței în partea inferioară a corpului
Genuflexiunile și fandarile pot ajuta la creșterea forței în șolduri și coapse, ceea ce poate proteja genunchii.
Exerciții de echilibru
Practicarea exercițiilor care sporesc agilitatea și ajută la efectuarea săriturilor și aterizarea în siguranță.
Odihnă
Somnul cu o durată de 7 până la 8 ore pe noapte reprezintă un apect esențial în prevenirea leziunilor de orice fel, având o contibuție importantă și în refacerea muscuară și a țesuturilor.
O dietă echilibrată
Alimentația deficitară duce la scăderea forței, a rezistenței și a atenției. O alimentație diversă și bogată poate ajuta la îmbunătățirea concentrării și a performanței.
Când este cazul să apelați la medicul ortoped?
Adresați-vă medicului ortoped imediat în cazul în care experimentați simptome precum:
- Durerea intensă
- Incapacitatea de a suporta greutatea
- Umflarea bruscă
- Pierderea mobilității și a amplitudinii de mișcare