Recuperarea după fractura de acetabul

Recuperarea după fractura de acetabul este un pas esențial în reabilitarea completă a articulației șoldului în cel mai scurt timp posibil. Planul de recuperare pentru fractura de acetabul este unul individualizat în funcție de nevoile fiecărui pacient și trebuie respectat în tocmai.

 

Ce este fractura de acetabul?

Acetabulul este priza articulației șoldului. Partea superioară a osului coapsei (femurul) formează mingea, iar priza (acetabulul) face parte din osul pelvin.

Fracturile acetabulare sunt un tip de fractură pelvină care, fie apar în urma unor traumatisme de mare impact, de exemplu, accidente auto, căderi, fie în urma unor fracturi de stres. La pacienții mai tineri, există aproape întotdeauna traume semnificative și, în mod obișnuit, alte leziuni asociate, atunci când apare o fractură a acetabulară. La pacienții vârstnici, fracturile acetabulare pot apărea din cauza osului slăbit din cauza osteoporozei. În aceste cazuri, poate apărea o fractură a acetabulară după o simplă cădere. Tipurile de fracturi acetabulare sunt clasificate după model și severitate.

recuperare dupa ruptura de actetabul

Potrivit studiilor, incidența fracturilor pelvine și acetabulare este în creștere, numărând 37 de fracturi pelvine la 100.000 de persoane anual, predominant la pacienții vârstnici.

Recuperarea după fractura de acetabul

În general, durează aproximativ 3 până la 6 luni ca pacientul să se poată recupera complet după intervenția chirurgicală. Unii pacienți se recuperează mai repede decât alții, în funcție de gravitatea leziunii, dar aceasta poate varia de la o persoană la alta.

Reluarea activității

Reluarea activității după fractura de acetabul trebuie făcută treptat, conform planului de reabilitare propus de către medicul ortoped. După primele 6-8 săptâmani de la intervenția chirurgicală pacientul poate să pună treptat greutate pe piciorul operat. Nu este permisă punerea completă a greutății pe picior până când oasele nu sunt complet vindecate și este recomandată utilizarea cârjelor sau a unui cadru pentru o perioadă mai lungă de timp.

De asemenea, după 6 săptămani pacientul poate începe mersul pe bicicleta staționară.

Revenirea fără restricții la locuri de muncă care necesită ridicare grele sau muncă manuală durează de obicei aproximativ 12 săptămâni.

În plus, nu este recomandat ca pacientul să reînceapă condusul mai devreme de 6 săptămâni de la operație.

Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații

Pentru ca recuperarea după fractura de acetabul să fie cât mai ușoară pacientul trebuie să ia în considerare următoarele aspecte:

  • Administrați conform recomandării medicului curant antiinflamatoarele și anticoagulantele.
  • Creșteți treptat distanța pe care o parcurgeți.
  • Nu scufundați șoldul în apă (cadă sau piscină) până când rănile sunt complet vindecate.
  • Plasați gheață în zona afectată în primele două săptămâni după operație, aceasta va ajuta la scăderea umflăturii și la ameliorarea durerii.
  • Este important să faceți în mod regulat exercițiile recomandate de către medicul curant. Acest lucru vă va ajuta să vă recuperați și să vă îmbunătățiți mobilitatea și gama de mișcare.
  • Nu vă încrucișați picioarele la genunchi timp de cel puțin 6 până la 8 săptămâni.
  • Nu ridicați genunchiul mai sus decât șoldul.
  • Nu vă întindeți în jos pentru a ridica păturile când stați întins în pat.
  • Nu vă îndoiți în talie peste 90 °.
  • Țineți piciorul îndreptat înainte.
  • Utilizați un scaun înalt de bar în bucătărie pentru a preveni îndoirea șoldului la mai mult de 90°.
  • Evitați activitățile intense.
  • Îndreptați piciorul afectat înainte și țineți-l în față în timp ce stați jos sau în picioare.
  • Aplicați căldură înainte de efectuarea exercițiilor fizice pentru a vă ajuta cu gama de mișcare.
  • Reduceți exercițiile prescrise dacă încep să vă doară mușchii, dar nu încetați să faceți exercițiile.
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari