Afecțiuni frecvente ale genunchiului 

Genunchiul este o articulație de tip balama și totodată cea mai mare articulație din corp. Ca urmare a rolului pe care-l are, structurile care alcătuiesc articulația sunt supuse la traumatisme. Cele mai frecvente sunt entorse și rupturi ale țesuturilor moi. 

Anatomia genunchiului 

Genunchiul este format din trei oase, menisc, ligamente și tendoane. Articulația genunchiului este alcătuită din articulație tibiofemurală, care este partea dintre femur și tibie se numește, și articulația femuro patelara. Articulația genunchiului este înconjurată de lichid sinovial care o menține lubrifiată. Oasele care alcătuiesc articulația sunt acoperite de cartilaj neted, care le permite să alunece ușor. 

Genunchiul îndeplinește o serie de funcții: 

  • susține corpul într-o poziție verticală (ortostatism);
  • ajută să stăm jos și să ne ridicăm;
  • asigură stabilitate;
  • acționează ca un amortizor de șoc;
  • permite răsucirea piciorului;

Afecțiuni frecvente ale genunchiului 

Dat fiind rolul genunchiului, acesta este supus constant la activități care pot cauza un traumatism. Mișcările repetitive sau stresul, efortul, activități fizice sau sportive pot duce la lezarea structurilor care formează articulația genunchiului. 

În cazul unui traumatism la nivelul articulației genunchiului, cele mai frecvente simptome sunt durere, umflare, dificultatea de a suporta greutate și instabilitate. 

Unele dintre cele mai frecvente probleme sunt entorsele ligamentelor, ruptura de menisc, tendinita și genunchiul alergătorului.

Cum diagnosticăm o afecțiune a genunchiului?

Genunchiul este o articulație complexă, astfel în urma unui traumatism, este important ca pacientul să se se prezinte pentru consult la un specialist în ortopedie. 

Medicul ortoped îi va adresa pacientului o serie de întrebări, menite să afle mai multe informații despre istoricul pacientului și simptomele cu care acesta se confruntă. 

De asemenea, medicul ortoped poate efectua și o examinarea clinică, pentru a vedea care structuri sunt afectate. Diagnosticul poate fi stabilit cu exactitate prin efectuarea unei investigații imagistice precum radiografie sau RMN.

Modalități de tratament 

Primul lucru pe care-l putem face atunci când suferim un traumatism al genunchiului este repausul. Odată diagnosticat, în funcție de severitatea traumatismului, metodele terapeutice pot fi: 

Tratament conservator care constă în: analgezice, fiziokinetoterapie, dispozitiv de imobilizare sau infiltrații intra-articulare. 

În cazul în care aceste modalități nu dau rezultate se va recomanda după caz intervenția chirurgicală.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari