Recuperarea după ruptura tendonului rotulian reprezintă o etapă esențială pentru o recuperare corectă și completă. În funcție de gravitatea afecțiunii și de starea generală de sănătate a fiecărui pacient, medicul ortoped poate recomanda un program de reabilitare individualizat, care are ca scop redobândirea funcționalității articulației genunchiului.
Ce este tendonul rotulian?
Tendonul rotulian face parte din articulația genunchiului, se extinde din tendonul cvadricepsului și se atașează pe rotulă, legându-le astfel de tibie. Acest tendon face posibilă transmisia forței cvadricepsului către tibie și extensia genunchiului, dar joacă un rol important și în menținerea poziției rotulei.
Recuperarea după ruptura tendonului rotulian
Recuperarea după ruptura tendonului rotulian presupune controlul durerii și al disconfortului, vindecarea, recăpătarea amplitudinii gamei de mișcare, construirea forței în mușchii din jurul articulației genunchiului și revenirea treptată la activități. Întreg procesul de reabilitare diferă, în funcție de caracteristicile fiecărui pacient, iar recuperarea completă poate dura între 6 și 12 luni.
Reluarea activității
Reluarea activităților trebuie să fie făcută treptat, respectând indicațiile medicului specialist. În primele 4 până la 6 săptămâni de recuperare, pacientul trebuie să poarte o orteză care are rolul de a menține genunchiul drept, iar în timpul mersului pacientul trebuie să utilizeze cârje.
Apoi, de la 6-12 săptămâni, pacientul ar trebui să se poată mobiliza fără cârje, dar să poarte în continuare orteza. După 3 până la 4 luni, acesta poate merge și sta în picioare fără niciun ajutor și poate efectua activitățile în mod normal.
În cazul pacienților cu locuri de muncă mai solicitante din punct de vedere fizic, revenirea la sarcinile normale de lucru este posibilă în decurs de 3-6 luni.
Reluarea condusului este posibilă după 4-6 săptămâni în cazul în care piciorul drept este afectat.
Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații
Pentru o recuperare adecvată este recomandat ca pacientul să țină cont de următoarele aspecte:
- Evitați perioadele lungi de șezut (fără a avea piciorul ridicat) sau călătoriile pe distanțe lungi în primele 2 săptămâni.
- Păstrați bandajul curat și uscat.
- Evitați băile în cadă sau în piscină până la îndepărtarea cusăturilor.
- Aplicați pungi cu gheață învelite într-un prosop uscat, câte 20 de minute pe zi.
- Țineți piciorul ridicat peste nivelul inimii cât mai mult posibil în timpul odihnei, plasând o pernă sub gambă.
- Ajutați-vă de mâini pentru a poziționa piciorul afectat, nu încordați cvadricepsul și nu îndreptați piciorul în orteză.
- Administrați medicamentele antiinflamatoare conform recomandărilor medicului specialist.
- Respectați cu strictețe programul de reabilitare recomandat de către medicul ortoped.
- Evitați mișcările bruște sau activitățile fizice solicitante.