Obezitatea și durerile articulare

Obezitatea este una dintre cauzele principale ale durerilor articulare, contribuind și la dezvoltarea de afecțiuni cronice precum artroza. Din punct de vedere biomecanic, fiecare kilogram de greutate în plus pune o presiune suplimentară de trei până la patru kilograme pe fiecare articulație a genunchiului atunci când mergeți și acest lucru crește cu alte activități, cum ar fi urcatul scărilor.

Ce este obezitatea?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea sau supraponderabilitatea reprezintă acumulare anormală sau excesivă de grăsime care poate afecta sănătatea. Indicele de masă corporală este utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica supraponderalitatea și obezitatea la adulți. Pentru adulți, Organizația Mondială a Sănătății definește supraponderalitatea și obezitatea:

  • supraponderabilitatea = un IMC mai mare sau egal cu 25. 
  • obezitatea= un IMC mai mare sau egal cu 30.

Obezitatea și durerile articulare

Obezitatea cauzează multiple probleme de sănătate, unele dintre acestea destul de severe. În cazul articulațiilor, impactul excesului ponderal plus este resimțit în special în osteoartrita de șold și articulațiile genunchilor.  Kg în plus cauzand astfel dureri articulare. Acestea pot fi însă reduse cu până 50% dacă se pierde măcar 5% din greutate corporală.

Obezitatea și artroza 

Cel mai semnificativ impact al obezității asupra sistemului musculo-scheletic este asociat cu artroza.

Există două moduri prin care excesul de greutate crește riscul de a dezvolta artrita. În primul rând, excesul de greutate pune un stres suplimentar asupra articulațiilor care suportă greutăți, cum ar fi genunchiul. În al doilea rând, factorii inflamatori asociați cu creșterea în greutate ar putea contribui la probleme la alte articulații, precum mâinile. 

Potrivit statisticelor persoanele cu obezitate au de 20 de ori mai multe șanse de a avea nevoie de o înlocuire a genunchiului decât persoanele cu o greutate normală. 

Obezitatea nu afectează însă doar articulațiile. Este și un factor de risc important în cazul unei operații, de aceea medicii recomandă pacienților să slăbească înainte de operație, mai ales în cazul protezării.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari