Luxația de șold este o afecțiune dureroasă a șoldului care poate fi congenitală sau poate să apară în urma unui traumatism. Principalele simptome în cazul acestei afecțiuni sunt durerea intensă în jurul articulației și incapacitatea de mișcare în mod obișnuit.
Ce este luxația de șold?
O luxație a șoldului apare atunci când capul coapsei (femurului) este forțat să iasă din priza osului șoldului (pelvis). Luxația poate fi posterioară sau anterioară, Cea posterioară este cea care apare în 90% dintre cazuri, este caracterizată ieșirea capului femural în spatele osului șoldului și poate duce uneori la leziuni ale nervului sciatic.
Luxația anterioară apare mult mai rar, iar aceasta este definită de ieșirea capului femurului înainte din priza șoldului.
Cauze și factori de risc
Majoritatea luxațiilor de șold sunt rezultatul coliziunilor autovehiculelor. În scenariul tipic, pacientul stă cu șoldul în flexie, iar la impact, coapsa lovește tabloul de bord, trimițând o forță direcționată posterior către articulație și provocând o luxație posterioară.
Alte afecțiuni comune care pot duce la luxații postoperatorii include:
- Laxitatea sau incompetența țesuturilor moi din jurul articulației șoldului
- Poziționarea incorectă a componentelor protezei de șold
- Tulburările neuromusculare
Simptomele luxației de șold
Simptomele comune ale luxației de șold sunt:
- Durere intensă severă
- Umflarea sau decolorarea articulațiilor șoldului (echimoze)
- Rotirea piciorului spre interior sau spre exterior
- Dificultate la mișcarea piciorului
- Incapabilitatea de susține greutatea pe picior
- Deformarea șoldului
- Pierderea senzației în picior sau șold
Cum diagnosticăm luxația de șold?
Diagnosticul luxației de șold implică în primă fază o examinare fizică a simptomelor pacientului, umrată de investigații imagistice, RMN sau CT prin care medicul poate confirma diagnosticul și poate evalua structurile care înconjoară articulația șoldului pentru a observa dacă există și alte afecțiuni sau traumatisme.
Metode de tratament
Cel mai important mod de tratare a șoldului luxat este reducerea articulației. Aceasta este o procedură care poziționează capul femurului înapoi în priza articulației șoldului printr-o forță de tracțiune efectuată în sensul opus luxației. Procedura se efectuează de obicei cu sedare sau sub anestezie generală.
În cazuri mai grave, artroscopia de șold poate fi utilizată pentru a evalua fracturile intra-articulare și leziunile condrale și pentru a îndepărta fragmentele intra-articulare, chirurgia de înlocuire a șoldului poate fi, de asemenea, luată în considerare dacă nu se obține o stabilitate optimă prin relocarea și fixarea leziunilor asociate.