Chisturile osoase subcondrale sunt formațiuni cu conținut lichid care se pot forma în interiorul unei articulații. Acestea pot fi asimptomatice sau pot crea disconfort la nivelul articulației, afectând astfel activitatea fizică și calitatea vieții pacienților.
Ce sunt chisturile osoase subcondrale?
Chisturile osoase subcondrale sunt saci de lichid care se formează în interiorul articulațiilor. Acestea apar în osul subcondral, stratul de os situat imediat sub cartilaj.
Cauze și factori de risc
Deși cauza este necunoscută, unele studii susțin că acestea sunt rezultatul stresului repetat asupra osului. Acest stres este cauzat de creșterea presiunii de la fluxul sanguin mai rapid către osul subcondral.
Factori de risc
Sexul – femeile pot avea un risc mai mare decât bărbații de formare a chisturilor osoase subcondrale, potrivit studiilor de specialitate.
Alinierea și forma articulațiilor – forma sau alinierea anormală a articulației poate crește frecarea, ceea ce duce la o deteriorare mai mare și un risc mai mare de formare a chistului.
Obezitatea – excesul de greutate exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor corpului, crescând riscul apariției problemelor articulare.
Fumatul – tutunul conține substanțe chimice care contribuie la deteriorarea cartilajului.
Activitate cu impact ridicat și leziunile anterioare – leziunile articulare cresc riscul de probleme articulare mai târziu, inclusiv dezvoltarea chisturilor osoase subcondrale.
Simptome
Uneori chisturile pot fi asimptomatice, dar în cazul în care există simptome, acestea pot include:
- Disconfort
- Durere
- Lipsa flexibilității articulației
- Umflare sau bombare în jurul articulației
Prezența chisturilor subcondrale este de obicei considerată, potrivit studiilor, un simptom al artrozei, deși acest aspect nu reprezintă o regulă generală.
Un studiu recent sugerează că pentru pacienții care suferă de artroză la nivelul genunchiului, chisturile osoase subcondrale pot indica rata crescută de pierdere a cartilajului și progresia artrozei. De asemenea, studiul a constatat că pacienții care prezintă chisturi au, în medie, un risc de două ori mai crescut de a avea nevoie de o înlocuire a genunchiului.
Cum diagnosticăm chisturile osoase subcondrale?
Medicul ortoped poate apela la tehnici de imagistică medicală pentru a confirma prezența și vizualizarea detaliată a unui chist osos subcondral, precum efectuarea unei examinări RMN sau CT.
Tratamentul chisturilor osoase subcondrale
Tratamentul conservator
În cazul tratamentului conservator, medicul ortoped poate recomanda:
- Medicamentele antiinflamatoare
- Pierderea în greutate
- Evitarea activităților cu impact ridicat
- Terapie fizică
- Renunțarea la fumat
Tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical poate fi recoamndat de către medicul ortoped în cazul în care, ca urmare a metodelor conservatoare de tratament, nu se observă ameliorarea simptomelor.
Metoda chirurgicală de tratament vizează drenarea și chiuretarea chistului subcondral, îndepărtarea chirurgicală a chistului fiind realizată prin intermediul artroscopiei.