Traumatologia sportivă se ocupă cu diagnosticul și tratamentul leziunilor și bolilor degenerative rezultate în urma activităților sportive. Specialitatea se adresează atât sportivilor profesioniști, cât și persoanelor amatoare.
Ce este traumatologia sportivă?
Traumatologia sportivă se ocupă cu diagnosticul și tratamentul tuturor leziunilor sportive acute și cronice ale oaselor, mușchilor, tendoanelor, articulațiilor și ligamentelor acestora, inclusiv complicațiile rezultate.Scopul traumatologiei sportive este de a permite pacienților să-și continue practicarea sportului.
Care sunt traumatismele întâlnite în sport?
Leziunile sportive clasice includ rupturi ale ligamentului încrucișat anterior și posterior precum și rupturi de menisc și leziuni ale ligamentelor laterale.
La nivelul genunchilor
- Rupturi de ligament
- Leziuni ale meniscului
- Leziuni ale tendonului în zona articulației genunchiului
- Luxație rotuliană
- Gonartroză
La nivelul umărului
- Luxația articulației umărului
- Instabilitatea umărului
- Ruptura manșetei rotatoare
În zona gleznei
- Ruptura de ligament
- Ruperea tendonului lui Ahile
Diagnosticul leziunilor sportive
Multe leziuni sportive provoacă durere sau disconfort imediat. În schimb, leziunile prin suprasolicitare, pot fi observate în timp. Aceste leziuni sunt adesea diagnosticate în timpul examinărilor sau controalelor fizice de rutină.
Pașii pentru a obține un diagnostic includ:
- Examinare fizică
- Anamneză
- Investigații imagistice
Metode de tratament în traumatologia sportivă
Metoda RICE este un regim de tratament comun pentru leziunile sportive. Această metodă de tratament este utilă pentru leziunile sportive ușoare, și înseamnă:
- odihnă
- gheaţă
- comprimare
- elevare
Traumatologia sportivă permite pacienților să-și continue practicarea sportului. Metodele de tratament pentru leziunile sportive includ:
- imobilizare
- injecții pentru ameliorarea durerii
- kinetoterapie
- intervenție chirurgicală