Recuperarea dupa ruptura de ligament incrucisat anterior

Ruptura de ligament încrucișat este una dintre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului, și poate fi totală sau parțială. Mecanismul de rupere atât prin non-contact cum ar fi o „întorsătură” bruscă cât și prin traumatism direct. 

Cât timp durează recuperarea după ruptura de ligament încrucișat anterior? 

Revenirea la sport sau la activitate prea devreme după ruptura de ligament încrucișat anterior prezintă un risc substanțial de rănire. În funcție de activitatea practică, reînceperea în siguranța se poate  în decurs de 6 până la 9 luni. Anumite protocoale însă recomanda o perioadă de reabilitare de aproximativ de 12 luni pentru a reduce riscul de rănire. 

Recuperarea după ruptura de ligament incrucisat anterior

În cazul reluării activității după intervenția chirurgicală este necesar o perioada de recuperare de cel puțîn 12 luni. Asta deoarece integrarea, proliferarea și remodelarea unei grefe durează cel puțin 12 luni. 

Alți factori care influențează timpul de reabilitare sunt nivelurile de fitness înainte de accidentare, coordonare, genetică, motivație precum și participarea la un program de reabilitare structurat. 

Cum se realizează operația pentru ruptura de ligament încrucișat anterior?

Reconstrucția de LIA folosește adesea o autogrefă de tendon fie de la ischiogambieri, fie de la rotulă. Utilizarea unei grefe biologice de la pacient este o practică standard. În primele 4 săptămâni, grefa va începe să se vindece. Studiile arată că grefa este cea mai slabă din punct de vedere mecanic la 6-8 săptămâni postoperator, ca urmare este important să urmați recomandările medicale. 

Program de reabilitare după ruptura de ligament încrucișat anterior 

Programul de reabilitare poate include exerciții de întărire precum și exerciții proprioceptive și pliometrice pentru pivotare, sărituri și aterizare. Mai mult, programul poate începe cu restabilirea mișcării în genunchi, întărirea mușchilor și restabilirea funcției regiunii accidentate. 

În faza de început care durează până la 9 săptămâni, obiectivele sunt reduce durerii și umflăturii, mărirea gamei de mișcare a genunchiului și menținerea gamei de mișcare a șoldului și gleznei. 

Pentru că se utilizează o grefă, este foarte important ca greutatea la care este supusă grefa să fie adecvata. Dacă se aplică o greutate excesivă pe grefă, aceasta poate eșua și, prin urmare, intervenția chirurgicală nu va avea succes.

Faza intermediară de recuperare are ca obiective obținerea unei game complete de mișcare a genunchiului, îmbunătățirea forței cvadricepsului și întărirea membrului inferior. 

Faza târzie are ca obiective îmbunătățirea coordonării funcționale a membrului inferior, întărirea membrului inferior și reintroducerea antrenamentului specific sportului/activității.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari