Recuperarea dupa protezarea de genunchi

Recuperarea totală după protezarea de genunchi poate dura între 3 luni și un an. Majoritatea pacienților însă își pot relua o mare parte din activitățile zilnice în decurs de 6 săptămâni. 

Ce este operația de protezare de genunchi

Protezarea de genunchi denumită și artroplastie este o procedură chirurgicală în care părți ale unei articulații deteriorate ale genunchiului sunt îndepărtate și înlocuite cu un dispozitiv din metal, plastic sau ceramică numit proteză. Operația scade durerea și îmbunătățește calitatea vieții la mulți pacienți cu artroza severă a genunchilor.

Ce se întâmplă după artroplastia de genunchi 

După o înlocuire totală a genunchiului, revenirea la activitățile de zi cu zi necesită timp. Deși vă veți putea relua majoritatea activităților, se recomandă să evitați să luați parte la activități care pun un stres excesiv pe genunchiul protezat, cum ar fi activități de mare impact, precum sărituri, jogging sau schi.

Recuperarea dupa protezarea de genunchi

În prima fază după operație este recomandă să vă odihniți și treptat să vă reluați activitatea zilnică. 

Cât durează recuperarea după protezarea de genunchi 

Ca și în cazul altor intervenții ortopedice, recuperarea medicală este foarte importantă după artroplastia de genunchi pentru a vă ajuta să vă reluați nivelul de activitate dorit.

Recuperarea după operația la genunchi începe lent, însă aproape imediat. În general, în primele 24 de ore după operație, va veți ridica în picioare și veți merge cu ajutorul cu ajutorul unui cadru de mers sau al unei cârje. 

Odată începută recuperarea medicală, veți avea exerciții ușoare de întărire a mușchilor și de îmbunătățire a mobilității. Pe măsură ce veți face exercițiile de kinetoterapie genunchiul va deveni mai puternic și veți fi mai puțin dependent de cârje sau baston.

Program de recuperare 

După operație: 3-6 săptămâni

Aproximativ 3-6 săptămâni după operație vă puteți plimba și sta în picioare mai mult de 10 minute. De asemenea, ar trebui să puteți extinde complet genunchiul drept. Umflarea și inflamația ar fi trebuit să scadă.

După 7-8 săptămâni

Se va continua cu exercițiile de kinetoterapie. Obiectivele includ îmbunătățirea rapidă a mobilității și a amplitudinii de mișcare – posibil până la 120 de grade – și creșterea forței genunchiului și a mușchilor din jur. De evitat însă antrenamentele de mare impact pentru a evita să puneți prea mult stres pe genunchi.

O recuperare completă tipică după o intervenție chirurgicală de înlocuire totală a genunchiului poate dura oriunde de la 3 la 12 luni, în funcție de sănătatea generală, nivelul de activitate și obiectivele personale. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari