Leziunile de rădăcină meniscală sunt definite ca leziuni ale rădăcinii osoase sau ale țesuturilor moi sau rupturi radiale la 1 cm de atașarea rădăcinii meniscului. Dacă nu sunt tratate chirurgical, leziunile de rădăcină meniscală pot duce la limitări funcționale notabile, și la dezvoltarea osteoartritei precoce.
- Ce este rădăcină meniscală
- Cum se produc leziunile de rădăcină meniscală
- Simptome și diagnostic
- Tratamentul leziunilor de rădăcină meniscală
Ce este rădăcina meniscală?
Rădăcinile meniscale reprezintă părți ale meniscurilor unde se atașează meniscul medial și lateral la platoul tibial central. Fiecare menisc are rădăcini anterioare și posterioare. Aceste rădăcini sunt responsabile pentru transmiterea uniformă a greutății pe suprafața tibiei, dar și pentru funcționarea și stabilitatea genunchiului.
Meniscul este un cartilaj subțire, fibros la nivelul genunchiului, care are rol esențial în absorbția șocului și a stresului asupra genunchiului.
Cum apar leziunile de rădăcină meniscală
Leziunile de rădăcină meniscală se produc în doua feluri: prin traumatism sau cauza degenerativă. Leziunile rădăcinii meniscale pot apărea în timpul evenimentelor traumatice, dar cele mai multe cazuri apar în genunchii degenerativi fără un eveniment specific de leziune sau în urma mișcării traumatice minore, cum ar fi ghemuirea.
Leziunile traumatice apar de obicei la o populație mai tânără, atletică, în meniscul lateral și pot fi, de asemenea, asociate cu o ruptura de ligament încrucișat anterior.
Leziunile degenerative apar de obicei la persoanele de vârstă mijlocie, afectând mai frecvent meniscul medial la populația feminină din cauza uzurii.
Simptome și diagnostic
O leziune de rădăcină meniscală apărută în timpul unui eveniment traumatizant, poate cauza:
- Durere
- Disfuncție – genunchiul nu se mișcă corespunzător
- Instabilitate
- Rigiditate
- Umflătură
Simptomele unei leziuni degenerative ale rădăcinii de menisc pot include:
- Dureri în spatele genunchiului
- Rigiditate
- Umflătură
- Senzație de instabilitate internă a genunchiului
Diagnosticul leziunii de rădăcină meniscală se poate pune în urma anamnezei, examinării fizice a genunchiului și a investigațiilor imagistice.
Tratamentul leziunilor de rădăcină meniscală
Tratamentul leziunilor de rădăcină meniscală poate fi conservativ și poate fi tratament medicamentos sau kinetoterapie. Dacă în urma acesteor metode terapuetice, simptomatologia pacientului nu se ameliorează, medicul specialist poate recomanda intervenția chirurgicală.