Cele mai frecvente accidentari la sporturile de iarna

Cele mai frecvente accidentari la sporturile de iarnă sunt la nivelul genunchiului. Leziunile obișnuite din sporturile de iarnă includ entorse, întinderi, luxații și fracturi. Multe dintre aceste leziuni se întâmplă la sfârșitul zilei, când oamenii fac eforturi excesive.

Cum prevenim accidentarile la sporturile de iarna?

Majoritatea accidentelor la sporturile de iarnă pot fi prevenite cu ușurință dacă participanții se pregatesc în prealabil, sunt alerti si sa opresc cand sunt obosiți.

Sporturile de iarna pot fi practicate în siguranța prin: 

  • Pregatire fizica înainte de a participa la activitățile de iarnă;
  • Încălzirea prealabilă. Mușchii, tendoanele și ligamentele neîncălzite sunt vulnerabile la răni;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat;
  • Cunoașterea și respectarea regulilor activități la care participați;
  • Evitați să participați la sport atunci când sunteți în durere sau epuizat.

Care sunt accidentarile la sporturile de iarna

Aproape orice parte a corpului poate fi rănită, inclusiv mușchii, oasele, articulațiile și țesuturile conjunctive (tendoane și ligamente). Gleznele și genunchii sunt deosebit de predispuse la răni.

Ruptură de ligament încrucișat anterior

Leziunile genunchiului, care sunt destul de frecvente la schiori, pot fi întinderi care se vindecă destul de repede până la rupturi mai grave de ligament incrucisat anterior. 

Ligamentul încrucișat anterior este un ligament al genunchiului care este susceptibil la rănire. Căderile când schimbați sau faceți snowboard pot cauza rupturi de ligament. 

Umar dislocat

Articulația umărului este cea mai mobilă articulație a corpului. Se poate întoarce în mai multe direcții, dar acest avantaj face și umărul o articulație ușor de luxat. O luxație parțială (subluxație) înseamnă că capul osului brațului este parțial în afara alveolei (glenoid). Atât luxațiile parțiale, cât și cele complete provoacă durere și instabilitate la nivelul umărului. 

Fractura încheieturii mâinii

Căderile sunt mai frecvente în timpul snowboardingului. Fracturile de scafoid și fracturile încheieturii mâinii sunt o caracteristică relativ comună, cu aproximativ 100.000 de fracturi ale încheieturii mâinii în întreaga lume printre practicanții de snowboard în fiecare an.

Leziuni ale capului și coloanei vertebrale

Leziunile coloanei vertebrale și ale capului reprezintă mai puțin de 10% din leziunile la schi. Aceste leziuni se datorează de obicei unei căderi sau unei coliziuni (cu copaci, turnuri de telescaun sau alți schiori) sau din cauza accidentelor cu telescaunul. Viteza este factorul predominant în leziunile capului și coloanei vertebrale.

Ce trebuie făcut în cazul accidentelor la sporturile de iarnă 

Dacă v-ați accidentat, este posibil să acuzați imediat durere, sensibilitate, umflături, vânătăi și mișcare restricționată sau rigiditate în zona afectată. Uneori, aceste simptome pot fi vizibile doar la câteva ore după exerciții fizice sau sport.

În cazul unei accidentări se recomanda încetarea activității. Continuarea activității în în urma unui accident poate provoca daune suplimentare și poate încetini recuperarea.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari