Scleroza subcondrală

Scleroza subcondrală cunsocuta și sub denumirea de scleroza marginală este o îngroșare a osului de sub cartilajul unei articulații. Afecțiunea este cel mai frecvent întâlnită în articulațiile genunchiului, șoldului, coloanei vertebrale și piciorului și poate fi asociată cu simptome articulare dureroase și pinteni osoși. 

Ce este artroza?

Artroza se formează ca urmare a uzurii cartilajului articular de la capetele oaselor. O întâlnim cel mai adesea la persoanele în vârstă, boala având o formă de dezvoltare lentă, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. 

Artroza poate afecta practic orice articulație din corp, însă cel mai frecvent o întâlnim la genunchi, sold, coloana vertebrală și degete. Aceste articulații sunt cele mai solicitate.

scleroza multipla

Ce este scleroza subcondrală

Scleroza subcondrală este o îngroșare și întărire a osului care se afla sub cartilajul unei articulații.

Osul subcondral se află sub cartilajul unei articulații și se găsește în articulațiile mari, precum genunchii și șoldurile, dar și în articulațiile mâinilor și picioarelor. Scleroza osului înseamnă că o zonă a osului formează mai mult țesut osos nou decât de obicei și devine mai dens și mai gros. 

Care sunt simptomele sclerozei subcondrale

Simptomele sclerozei subcondrale sunt: 

  • Durere și sensibilitate în articulațiile afectate;
  • Rigiditatea și pierderea flexibilității articulațiilor;
  • O senzație de zgomot în articulație;
  • Noduli tari, sau pinteni osoși, în oasele din jurul articulațiilor afectate.

Cum diagnosticăm scleroza subcondrală

Scleroza subcondrala poate fi diagnosticată cu ajutorul radiografiei care apare ca o regiune cu densitate crescută. Medicul poate recomanda și un RMN.

Tratamentul sclerozei subcondrale 

Scleroza subcondrală se tratează ca parte tratamentului pentru artroză. Planul terapeutic poate include: medicamentele antiinflamatoare, fiziokinetoterapie, infiltrații sau intervenția chirurgicală.  

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari