Chirurgia condropatiei patelare are ca scop îndepărtarea sau repararea țesutului deteriorat și a cartilajului din jurul genunchiului. Operația poate fi efectuata laparoscopic sau prin abord deschis.
- Ce este condropatia patelară
- Când se recomandă chirurgia condropatiei patelare
- Chirurgia artroscopică
- Contraindicații chirurgicale
- Complicații chirurgia condropatiei patelare
- Recuperare după chirurgia condropatiei patelare
Ce este condropatia patelară
Condropatia patelară, cunoscută și sub numele de genunchiul alergătorului, apare în mod obișnuit la pacienții tineri, caracterizează prin durere anterioară a genunchiului asociată cu modificări vizibile ale cartilajului patelar.
Când se recomandă chirurgia condropatiei patelare
În multe cazuri, simptomele se înrăutățesc la efort fizic, și se ameliorează în repaus. În cazul în care afecțiunea nu răspunde la tratamentul conservator, tratamentul chirurgical poate fi o alternativă eficientă. Corectarea chirurgicală a acestei probleme este relativ ușoară cu intervenția chirurgicală artroscopică.
Există mai multe metode chirurgicale cum ar fi excizia cartilajului rotulian, shaving, foraj sau intervenția chirurgicală de realiniere a țesutului moale proximal și a osului patelar distal; în funcție de gradul leziunilor cartilajului rotulian și vârsta pacienților.
Metodele chirurgicale menționate mai sus au ca scop atenuarea simptomelor, menținerea funcției și minimizarea dizabilității și nu vizează regenerarea cartilajului articular.
Chirurgia artroscopică
Chirurgia artroscopică pentru condropatia patelară implică plasarea instrumentelor chirurgicale în genunchi pentru a îndepărtă cartilajul instabil de pe rotula și șanțul trohlear. Orice leziuni ale cartilajului liber vor fi apoi debridate până când devin stabile. Dacă există probleme semnificative cu alinierea rotulei, acestea pot fi corectate printr-o intervenție chirurgicală de realiniere.
Eliberarea retinaculară laterală slăbește presiunea excesivă a rotulei împotriva femurului și corectează alinierea defectuoasă a rotulei în majoritatea cazurilor.
În unele cazuri poate fi necesar și efectuarea unei osteotomii pentru a corecta alinierea genunchiului cu coapsa și tibia. Osul este remodelat pentru a reduce presiunea asupra cartilajului deteriorat și pentru a reduce riscul de complicații ulterioare cu genunchiul.
Contraindicații chirurgicale
Chirurgia condropatiei patelare este esențială pentru majoritatea pacienților dacă terapia fizică nu are succes. Din păcate în anumite cazuri, genunchiul este prea deteriorat, ori este nevoie de o protezarea totală genunchiului, ca urmare operația nu poate fi efectuată.
Complicații chirurgia condropatiei patelare
Există mai multe riscuri potențiale asociate cu efectuarea unei proceduri chirurgicale. Majoritatea sunt relativ minore și tratabile precum durere, sângerare și inflamație. Alte complicații rare includ: hemoragie, fractura, embolia pulmonară și tromboza venoasă profundă.
Recuperare după chirurgia condropatiei patelare
Terapia fizică după intervenție chirurgicală va contribui la întărirea mușchilor din jurul genunchiului. De asemenea, se recomandă evitarea oricăror activități care pot cauza uzura suplimentară a cartilajului, deteriorarea și umflarea genunchiului. În general, cu excepția persoanelor care practica sport de performanță, se recomandă evitarea oricăror activități de mare impact, pentru a încerca să încetinească rata de uzură a suprafeței cartilajului.