Decompresia subacromială 

Decompresia subacromială este o operație care se efectuează pentru a trata o afecțiune numită impingement de umăr. Operația are ca scop creșterea dimensiunii zonei subacromiale și reducerea presiunii asupra mușchiului. Aceasta implică tăierea ligamentului și îndepărtarea pintenului osos de pe osul acromion. Acest lucru permite mușchiului să se vindece.

Când se recomandă decompresia subacromială?

Decompresia subacromială se recomandă în cazul pacienților cu dureri de umăr, care nu răspund la tratamentele non-chirurgicale. Poate fi efectuată și ca parte a unei intervenții mai mari, cum ar fi repararea manșetei rotatorilor.

decompresia subacomiala

Ce este decompresia subacromială? 

Decompresia subacromială a umărului numită și acromioplastie este o procedură chirurgicală comună pentru durerea subacromială a umărului. Procedura are scopul de a mari spațiul subacromial, prin îndepărtarea pintenilor osoși și a țesuturilor moi inflamate, pentru a crea mai mult spațiu pentru tendoanele manșetei rotatorilor. Ca urmare, tendoanele coafei rotatorilor nu se vor mai freca de acromion.

În cazul în care nu se efectuează decomprimarea spațiului subacromial, în timp manșeta rotatorilor poate fi deteriorată sau se poate rupe. Procedura se poate realiza pe cale artroscopica. 

Cum se realizează decompresia subacromială artroscopică?

Operația artroscopică de decompresie subacromială este o procedura nimim-inviza și constă în introducerea instrumentelor chirurgicale prin incizii mici. Cu ajutorul acestor instrumente, chirurgul ortoped va îndepărtarea o parte din os și testut, pentru a mări spațiul subacromial, o proiecție osoasă mare pe partea superioară a omoplatului.

Operația se face sub anestezie generală, și în funcție de localizarea inflamației se pot face două până la patru incizii mici.

Un tub subțire, flexibil, cu o cameră la un capăt, numit artroscop, se introduce printr-o incizie mică la nivelul umărului. Instrumentele chirurgicale sunt introduse prin restul inciziilor, iar osul și țesutul sunt îndepărtate ușor de pe partea inferioară a acromionului.

Care sunt posibilele complicații

Posibile riscuri și complicații pentru decompresia subacromială artroscopică includ: 

  • Dureri și rigiditate cronice de umăr
  • Deteriorarea vaselor de sânge sau a nervilor

În cazul în care se îndepărtează și o parte din acromion, pot apărea și alte complicații cum ar fi:

  • Hematom
  • Serom 
  • O ruptură a tendonului bicepsului 

O complicație rară este fractura de acromion în cazul în care se îndepărtează o parte mai mare din acromion. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari