Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este cauzat de presiune asupra nervului median. Denumit și compresie nervoasă mediană, sindromul de tunel carpian reprezintă afectarea nervului median prin compresia acestuia la nivelul încheieturii mâinii. Este o afecțiune dureroasă care provoacă amorțeli, furnicături sau slăbiciune la nivelul mâinii. 

Anatomie nerv median

Nervul median este unul dintre nervii periferici majori ai membrului superior, care provine din plexul brahial. Nervul median asigură funcțiile motorii și senzoriale ale antebrațului, încheieturii mâinii și mâinii. 

Nervul median permite următoarele mișcări:

  • Îndoirea și îndreptarea încheieturilor, degetelor mari și primele trei degete. 
  • Rotirea antebrațului și a mâinii. 

Nervul median este, de asemenea, responsabil pentru senzațiile de atingere, durere și temperatură ale antebrațului, degetelor mari, degetelor arătător și mijlociu.

Ce este sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian reprezintă compresia nervului median care trece printr-un pasaj din încheietura mâinii numit canalul carpian. Este cea mai frecventă mononeuropatie și este cauzată de o presiune asupra nervului median, care parcurge lungimea brațului, trece prin tunelul carpian și se termină în palmă.

Cauze și factori de risc

Una dintre cauzele sindromului de tunel carpian este îngustarea acestuia cauzată de iritarea și inflamarea tendoanelor din interiorul tunelului carpian. Este, totodată, și o problema întâlnită la persoanele care își folosesc des încheietura mâinii sau degetele precum cele care lucrează la calculator. 

Alți factori de risc: 

  • Mișcări repetitive a mâinii sau folosirea repetitivă a uneltelor care vibrează
  • Sarcina
  • Artrita 
  • Leziuni precum dislocarea sau fractura mâinii 
  • Activități ocupaționale 
  • Diabet
  • Obezitate sau alte afecțiuni metabolice

Simptome sindrom de tunel carpian

Simptomele de tunel carpian încep de obicei treptat și includ durere, amorțeală și furnicături. De asemenea, simptomele pot apărea și dispărea și se pot înrăutății pe timpul nopții. 

Simptomele pot fi resimțite la nivelul degetului mare și a următoarelor două degete. Cu timpul, odată cu progresia bolii, poate apărea și o slăbiciune în a apuca obiecte mici sau a deschide o sticlă. 

Metode de diagnostic

Sindromul de tunel carpian poate fi diagnosticat în urma anamnezei și a examinării fizice a mâinii pentru observa semne de slăbiciune musculară în jurul degetului mare. 

Medicul specialist mai poate efectua și testul Tinel sau testul Phalen. Alte investigații și teste care se pot face sunt electromiografia, analizele de sânge pentru a detecta anumite afecțiuni conectate cu sindromul de tunel carpian, și investigații imagistice. 

Tratament

Diagnosticat în stadii incipiente, sindromul de tunel carpian poate fi tratat nechirurgical. Metodele de tratament pot fi: schimbarea activității, analgezice, recuperare medicală sau injecții cu corticosteroizi. 

În cazul în care simptomele nu se îmbunătățesc, medicul specialist poate recomanda intervenția chirurgicală, pentru a elibera tunelul carpian. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari