Recuperarea după osteotomia șoldului va implica un plan de reabilitare individualizat. Medicul curant va oferi indicații cu privire la administrarea medicamentelor antiinflamatoare, reluarea activității sau terapia fizică.
Ce este osteotomia șoldului?
Osteotomia șoldului este o intervenție chirurgicală care implică oricare dintre cele două oase care formează articulația șoldului: pelvisul și femurul. Această intervenție presupune ca o secțiune fie a pelvisului, fie a femurului sau, în cazuri rare, a ambelor, să fie tăiată, realiniată și fixată într-o poziție adecvată, funcțională.
Osteotomia șoldului se poate baza pe tăierea și remodelarea unui os, de exemplu remodelarea unei alveole de șold de mică adâncime, astfel încât aceasta să se potrivească pe capul femural.
Acest tip de osteotomie poate fi indicat în diverse afecțiuni ale șoldului, cum ar fi displazia de dezvoltare a șoldului care implică displazia acetabulară, subluxația și luxația, necroza avasculară a epifizei femurale sau instabilitatea neuromusculară a șoldului.
Cat durează recuperarea după osteotomia șoldului?
Recuperarea după osteotomia șoldului poate să difere în funcție de fiecare pacient. În general, pacientul este capabil să stea așezat pe un scaun la o zi după procedură și în decurs de una sau două zile după intervenție chirurgicală, poate începe de obicei să meargă cu cârje. În cele mai multe cazuri, pacienții trebuie să folosească cârje timp de 6 până la 8 săptămâni după operație.
La 2 până la 3 luni după operație, majoritatea pacienților își pot pune toată greutatea pe șoldul afectat și se pot întoarce la activitățile de zi cu zi. Se va recomanda un program de kinetoterapie ghidat care durează 4 până la 6 luni pentru a ajuta la recăpătarea puterii și a amplitudinii de mișcare a șoldului. Pacienții sunt de obicei capabili să se întoarcă la sport și la alte activități fizice, deși poate dura 6 până la 12 luni de reabilitare pentru a face acest lucru.
Condusul poate fi permis abia după ce pacientul poate suporta complet greutatea pe partea afectată. Recomandarea obișnuită este de 4 săptămâni.
Revenirea la locul de muncă va varia în funcție de tipul de muncă efectuată. Majoritatea oamenilor se pot întoarce la serviciu dacă acesta presupune muncă de birou în decurs de 2 săptămâni, însă poate fi nevoie de 6-12 săptămâni înainte de a reveni la sarcinile complete.
Precauții după osteotomia șoldului
- Plasați gheață pe șoldul operat de 3-4 ori pe zi pentru câteva minute în prima săptămână după intervenție, însă nu puneți niciodată gheața direct pe piele.
- Administrați antiinflamatoarele nesteroidiene potrivit prescripției medicale.
- Păstrați inciziile curate și uscate și nu aplicați la nivelul acestora niciun fel de cremă sau gel.
- Evitați șederea pe scaun pentru mai mult de o oră în primele 6 săptămâni.
- Evitați deplasarea pe distanțe lungi.
- Nu încrucișați picioarele când stați așezat.
- Asistați piciorul operator la urcarea/coborârea din pat sau din mașină.
- Luați în considerare utilizarea unui înălțător pentru toaletă, pentru a evita șederea cu genunchii flexați.