Infiltrațiile cu acid hialuronic pentru genunchi sunt utilizate pentru a trata durerea de genunchi cauzată, în general, de artroză. Acest tip de infiltrații pot fi recomandate pentru pacienții cărora li s-au administrat anterior analgezice și alte tratamente conservatoare care nu au funcționat.
Ce sunt infiltrațiile cu acid hialuronic?
Infiltrațiile intra-articulare cu acid hialuronic sunt proceduri medicale non-invazive prin care se administrează tratamentul direct în articulația afectată, pentru a reduce durerea, inflamația și rigiditatea.
Acidul hialuronic este un polizaharid natural ce se găsește în corpul uman, dar și o componentă a lichidului sinovial și a matricei cartilajului. Celulele sinoviale, fibroblastele și condrocitele sintetizează acidul hialuronic și secretă în articulație, protejând astfel, cartilajul articular și contribuind la scăderea durerii.
Când sunt indicate infiltrațiile cu acid hialuronic pentru genunchi?
Acest tip de infiltrații pot fi recomandate de către medicul curant în cazul pacienților care:
- Suferă de artroză la nivelul genunchiului, cu simptome care afectează viața de zi cu zi
- Prezintă un risc ridicat de reacții adverse, cum ar fi afectarea rinichilor, probleme cardiace și/sau sângerare abdominală, în cazul utilizării pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene
- Prezintă alte afecțiuni, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială și nu pot lua medicamente precum steroizii
- Nu sunt eligibili pentru operație, doresc să amâne operația sau nu doresc să fie operați
Cum se efectuează procedura?
Pentru a efectua procedura, inițial, pacientul va fi poziționat pe o masă de examinare în decubit dorsal, fie cu genunchiul drept, fie îndoit. Apoi, pielea de la nivelul genunchiului afectat este dezinfectată, iar specialistul ortoped poate aplica un anestezic local pentru a amorți zona. De asemenea, pacientului i se va cere să relaxeze mușchii piciorului pentru a facilita succesul injecției.
Dacă genunchiul este umflat cu exces de lichid, medicul poate aspira acest lichid cu un ac și o seringă.
Această injecție este eficientă numai dacă acidul hialuronic este administrat direct în articulația genunchiului. Astfel, pentru o mai bună acuratețe, medicul poate să folosească ultrasunetele în timp ce face injecția. Un gel va fi aplicat pe pielea din apropierea locului de injectare, iar specialistul va apăsa ușor un dispozitiv cu ultrasunete pe pielea acoperită cu gel. O imagine a spațiului articular va fi proiectată pe ecranul unui computer pentru ca medicul să aibă parte de o vizibilitate optimă.
Folosind o seringă nouă, sterilă, medicul va injecta acidul hialuronic în zona dorită a genunchiului, iar apoi o va curățata și va aplica un bandaj steril.
Riscuri și complicații
Injecția cu acid hialuronic pentru genunchi este de obicei considerată o procedură sigură, dar, ca orice procedură medicală, poate prezenta unele efecte riscuri și complicații.
Cele mai frecvente efecte secundare ale acestei proceduri includ umflarea ușoară și durerea la locul injectării.
Riscurile, deși rare, pot include reacții artritice pseudo-septice. Artrita pseudo-septică este o reacție inflamatorie severă. Dacă apare această reacție, este de obicei observată în primele trei zile de la injectare și poate fi tratată cu antiinflamatoare nesteroidiene.
Alte riscuri rare includ infecțiile, reacțiile alergice sau bursita.