Recuperarea după artrodeza de gleznă

Recuperarea după artrodeza de gleznă are ca scop principal vindecarea completă și redobândirea funcționalității articulației gleznei. Astfel, medicul stabilește în funcție de nevoile fiecărui pacient, un plan de reabilitare individualizat pe care acesta trebuie să îl urmeze pentru a se recupera în cel mai scurt timp posibil.

Ce este artrodeza de gleznă?

Artrodeza de gleznă reprezintă o intervenție chirurgicală prin intermediul căreia două sau mai multe oase de la nivelul gleznei sunt fuzionate într-o singură bucată. Acestă intervenție este efectuată, de obicei, pentru a diminua simptomele cauzate de artroza gleznei în stadii avansate.

Recuperarea după artrodeza de gleznă

Conform cercetărilor realizate în 2020, ratele de succes pentru artrodeza de gleznă variază de la 83 la 99%, iar timpul total de recuperare necesar pentru majoritatea pacienților este de aproximativ 4 luni.

Totuși, această cronologie poate să difere în funcție de severitatea afecțiunii și de sănătatea generală a pacientului. De exemplu, persoanele în vârstă și cele cu leziuni mai severe ale gleznei pot avea termene de recuperare mai lungi, de până la 12 luni.

Reluarea activității

Reluarea activității trebuie să fie facută treptat și în conformitate cu indicațiile medicului ortoped. În primele 12 săptămâni membrul operat va fi imobilizat într-o atelă de fibră, iar timp de 6 săptămâni de la intervenție pacientul va trebui să utilizeze cârjele pentru a se deplasa, fără să pună greutate pe picior.

După 6 săptămâni pacientul poate, în mod progresiv, să pună greutate pe membrul afectat și se poate întoarce la locul de muncă în cazul în care acesta nu presupune efort fizic sau statul în picioare pentru un timp îndelungat.

De obicei, condusul nu este posibil până la 3 luni după operație, cu excepția unei intervenții chirurgicale la piciorul stâng și în cazul în care vehiculul este automat.

Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații

  • Menținerea piciorului/gleznei ridicate deasupra inimii atunci când stați și dormiți cât mai mult posibil în primele 2 săptămâni.
  • Păstrați pansamentele uscate și intacte.
  • Evitați loțiunile, cremele sau unguentele cu antibiotice pe locul intervenției chirurgicale dacă acestea nu sunt recomandate de către medicul ortoped.
  • Nu faceți baie în cadă sau piscină până când incizia nu s-a vindecat complet.
  • Plasați gheață în spatele genunchiului la intervale de 30 de minute.
  • Minimizați activitatea și concentrați-vă pe odihnă.
  • Administrați medicamentele antiinflamatoare conform recomandării medicului curant.
  • Nu puneți greutate pe piciorul operat în primele 6 săptămâni după intervenție.
  • Urmați cu strictețe programul de rabilitare pentru a îmbunătăți mobilitatea și flexibilitatea gleznei.
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari