Recuperarea după ruptura tendonului ahilean

Recuperarea după ruptura tendonului ahilean joacă un rol foarte important în procesul de vindecare și restabilire a funcției piciorului afectat. Această leziune poate fi delibitantă și poate afecta desfășurarea activităților zilnice a pacientului, de aceea un program de reabilitare individualizat și adecvat poate accelera procesul de recuperare.

Ce este tendonul ahilean?

Tendonul ahilean este un tendon gros situat în partea din spate a piciorului, chiar deasupra călcâiului. Acesta conectează mușchii gambei cu osul călcâiului și transmite forța de la mușchi la picior, permițând piciorului să se împingă pe sol în timpul mersului, alergatului sau săriturilor. 

Achilles-tendon

Recuperarea după ruptra tendonului ahilean

Recuperarea după ruptura tendonului ahilean depinde de gradul leziunii tendonului. Dacă leziunea este una minoră recuperarea durează de la 6 până la 12 săptămâni. În cazul în care tendonul este rupt complet, iar pacientul a suferit o intervenție chirurgicală de reconstrucție, recuperarea poate dura între 4 și 6 luni.

Reluarea activității

Reluarea activităților după ruptura de tendon ahilean trebuie făcută gradual, sub supravegherea medicului specialist. În general, după primele 2-3 săptămâni medicul îi poate recomanda pacientului să înceapă să își miște călcâiul, după ce atela este îndepărtată. Ulterior pacientului i se va oferi o cizmă de susținere pentru incă 8 săptămâni. 

Treptat, pacientul este încutajat să  înceapă să pună greutate pe piciorul afectat, dar trebuie să evite mișcările bruște și cu un impact ridicat. 

De obicei, pacientul se poate reîntoarce la condus în decurs de 3 luni, mai devreme dacă mașina este automată și operația a fost la piciorul stâng, iar reîntorcerea la muncă poate avea loc în termen de aproximativ o lună, dacă acesta nu presupune efort fizic.

Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații

  • Folosiți o pernă pentru vă ridica piciorul deasupra nivelului inimii în timpul somnului
  • Țineți-vă piciorul ridicat când stați așezat
  • Evitați pantofii cu toc inalt
  • Evitați alergarea, săriturile sau activități balistice timp de 6 luni
  • Faceți întotdeauna încălzire înainte de activitățile fizice
  • Efectuați exerciții de întărire a musculaturii gleznei 
  • Respectați progtramul de reabilitare recomandat de către medicul ortoped
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari