Recuperarea după operația de stenoză lombară

Stenoza lombară este o afecțiune comună a coloanei vertebrale care poate determina presiune asupra măduvei spinării sau a nervilor spinali, cauzând simptome precum dureri de spate, durere sau amorțeală la nivelul membrelor inferioare sau dificultăți de mers. În cazurile severe, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a reduce presiunea asupra măduvei spinării sau a nervilor spinali. Recuperarea după operația pentru stenoza lombară este un proces important și necesar pentru a reveni la activitățile zilnice și la o calitate bună a vieții.

Recuperarea după operația de stenoză lombară

După operația de stenoză lobară pacentul va fi încurajat să meargă și să se miștea doua zi după operație și este probabil ca externarea să fie făcută în primele 4 zile după operație.

Recuperarea după operația de stenoză lombară poate dura aproximativ 4 până la 6 săptămâni, în funcție de severitatea stării pacientului și de simptomele de dinainte de operație.

Imediat după operație, pacientul poate acuza unele dureri în și în jurul zonei în care a fost efectuată operația și poate dura până la 6 săptămâni ca durerile postoperatorii sa dispară complet.

Reluarea activităților după operația de stenoză lombară

În general, reluarea activităților după operația de stenoză lombară se poate face în decurs de câteva săptămâni, dar trebuie să evite activitățile care implică mișcări repetitive sau presiune pe coloana vertebrală. Pacienții trebuie să evite sporturile cu impact, precum alergarea sau săriturile, până la vindecarea completă și reluarea activității sportive cu aprobarea medicului.

recovery

Majoritatea pecienților se întorc la muncă după 4 până la 8 săptămâni, dacă munca lor nu este prea solicitantă. Dacă munca presupune mult efort fizic, ridicări grele și activități obositoare este posibil ca întoarcerea la locul de muncă să se facă abia dupa 3-6 luni de la intervenția chirurgicală.

În ceea ce privește condusul, acesta poate fi reluat, de obicei, după 2 pâna la 6 săptămâni, în funcție de mărimea operației și de ritmul de recuperare al pacientului.

Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații

Recomandările postoperatorii sunt importante pentru o recuperare rapidă și fără complicații. Acestea includ:

  • Păstrarea coloanei vertebrale în poziție neutră și menținerea unei posturi corecte pe tot parcursul zilei;
  • Evitarea răsucirii și îndoirii trunchiului în timpul activităților zilnice;
  • Împingerea și tragerea obiectelor grele în primele 6 săptămâni după operație nu este recomandată;
  • Respectarea medicației prescrise de către medic și evitarea medicamentelor care pot interfera cu procesul de vindecare, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene;
  • Evitarea fumatului și a consumului de alcool, deoarece pot întârzia procesul de vindecare;
  • Respectarea programului de fizioterapie și a exercițiilor recomandate, care pot ajuta la îmbunătățirea flexibilității și a forței musculare, precum și la reducerea durerii și a inflamației;
  • Adoptarea unei diete sănătoase, bogate în proteine, vitamine și minerale, care pot ajuta la vindecare și la întărirea sistemului imunitar;
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari