Recuperarea după tehnica microfracturilor reprezintă un aspect crucial în procesul de vindecare post-operatorie. Programul de reabilitare recomandat de către medicul ortoped variază în funcție de nevoile fiecărui pacient și trebuie să fie individualizat și bine structurat pentru a face ca recuperarea una cât mai eficientă.
Ce este tehnica microfracturilor?
Tehnica microfracturilor este o intervenție chirurgicală minim-invazivă, artroscopică, realizată la nivelul genunchiului, prin intermediul căreia medicul specialist poate repara defectele de cartilaj. Această tehnică se bazează pe crearea unor mici fracturi la nivelul osului de sub cartilajul afectat, unde se formează ulterior niște cheaguri care facilitează vindecarea acestuia.
Recuperarea după tehnica microfracturilor
Recuperarea după tehnica microfracturilor poate varia în funcție de starea generală de sănătate a pacientului. Majoritatea pacienților progresează în perioada post-operatorie fără a întâmpina mari dificultăți. După ce a fost efectuată microfractură în rotula și șanțul trohlear, unii pacienți pot dezvolta dureri ușoare tranzitorii. Modificările mici ale suprafeței articulare pot produce, de asemenea, o senzație de zgârietură, deși aceasta trece de obicei de la sine în câteva săptămâni.
În plus, recuperarea completă poate dura între 4 până la 7 luni după intervenția chirurgicală.
Reluarea activităților
Reluarea activităților trebuie făcută treptat și sub supravegherea medicului ortoped. Astfel, în primele 6-8 săptămâni de la realizarea microfracturilor este recomandat ca pacientul să limiteze greutatea pe piciorul afectat, iar în primele câteva săptămâni este recomandată utilizarea cârjelor.
Potrivit studiilor de specialitate imobilizarea piciorului după realizarea tehnicii mirofracturilor nu este recomandată, deoarece aceasta determină slăbirea treptată a cartilajului. Așadar, începând cu prima săptămână după operație, pacientului poate să utilizeze câte jumătate de oră, zilnic, o bicicletă staționară pentru a îmbunătăți proprietățile mecanice ale cartilajului genunchiului.
Reluarea condusului poate fi relativă și depinde de capacitatea de recuperare a fiecărui pacient în parte, dar în general acesta poate conduce din nou după aproximativ 4 săptămani.
Pacientul poate începe să meargă fără cârje după primele 8 săptămâni de la intervenție și să desfășoare activități sportive după 4- 6 luni.
Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații
- Țineți piciorul ridicat, având glezna mai sus decât șoldul când vă odihniți.
- Nu mergeți pe distanțe lungi în primele săptămâni după operație.
- După ce bandajul exterior este îndepărtat aplicați gheață pe genunchi, de 3 ori pe zi câte 15 minute.
- Păstrați genunchiul drept în timpul odihnei.
- Respectați și efectuați cu regularitate exercițiile de fizioterapie.
- În cazul în care simțiți o durere excesivă sau disconfort la nivelul genunchiului afectat, adresați-vă medicului ortoped.