Recuperarea după artroscopia de genunchi

Recuperarea după artroscopia de genunchi reprezintă o etapă esențială în procesul de vindecare și restabilire a funcționalității optime a genunchiului. Odată ce pacienții au trecut prin intervenția chirurgicală minim invazivă, concentrarea se îndreaptă către o perioadă de recuperare eficientă și bine structurată.

Ce este artroscopia de genunchi?

Artroscopia de genunchi este o procedură chirurgicală minim invazivă care implică utilizarea unui artroscop, un instrument subțire și flexibil cu o cameră video la capăt. Acesta este introdus în genunchi prin incizii mici, permițând medicului să examineze și să trateze leziunile articulației genunchiului. Această tehnică are avantaje semnificative față de chirurgia deschisă, inclusiv perioade de recuperare mai scurte și complicații reduse.

recuperare

Cât durează recuperarea după artroscopia de genunchi?

Durata recuperării după artroscopia de genunchi poate varia în funcție de severitatea afecțiunii tratate și de capacitatea individuală de vindecare a pacientului. Cu toate acestea, în general, perioada de recuperare este de aproximativ 6 săptămâni. 

Este posibil ca pacientul să se poată întoarce la o slujbă de birou sau la rutina normală în câteva zile. Dar dacă locul de muncă implică muncă fizică, poate trece de la câteva săptămâni până la câteva luni până când pacientul se va putea întoarce la muncă.

Precauții după artroscopia de genunchi

După artroscopia de genunchi, pacienții trebuie să respecte anumite precauții pentru a evita complicațiile și pentru a asigura o recuperare eficientă:

  • Respectați instrucțiunilor medicului în ceea ce privește mișcarea și susținerea greutății pe piciorul operat.
  • Puneți gheață la nivelul genunchiului de 3-4 ori pe zi câte 15-20 de minute.
  • Utilizați dispozitivele de sprijin, cum ar fi cârjele sau ortezele, pentru a evita suprasolicitarea genunchiului.
  • Mențineți unui regim de îngrijire adecvată a plăgii chirurgicale, inclusiv schimbarea bandajelor și protejarea împotriva infecțiilor.
  • Evitați activitățile fizice intense și mișcările bruste care pot afecta genunchiul.
  • Evitați băile în cadă sau în piscină timp de 7-10 zile pentru a evita infectarea.
  • Nu plasați perna sub genunchi în timpul odihnei. Puneți o pernă sub gambă și gleznă pentru a păstra piciorul cât mai drept posibil.

Exerciții pentru recuperarea după artroscopia de genunchi

Pentru a vă recupera complet după artroscopia de genunchi este important să vă restabiliți atât forța, cât și mobilitatea genunchiului prin efectuarea exercițiilor fizice, precum:

Contracția mușchilor ischiogambieri

Întindeți-vă sau așezați-vă cu genunchii îndoiți la aproximativ 10°. Trageți-vă călcâiele în podea, strângând mușchii din spatele coapsei. Țineți 5 secunde, apoi relaxați-vă. Repetați mișcarea de 10 ori.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari