Vitamina C în oase

Oasele sunt componente esențiale ale corpului uman, care oferă structură și suport. De aceea, păstrarea sănătății optime a oaselor este importantă pentru menținerea unei vieți active și sănătoase pe termen lung. Printre factorii care influențează sănătatea oaselor se numără și alimentația. În acest sens, vitamina C joacă un rol important, fiind implicată în sinteza colagenului, un element crucial al țesuturilor conjunctive, cum ar fi oasele, ligamentele și tendoanele. 

Ce este vitamina C?

Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă esențială pentru multe procese metabolice din organism. Este implicată în sinteza colagenului, un element important al țesuturilor conjunctive, cum ar fi oasele, ligamentele și tendoanele. Vitamina C are, de asemenea, un puternic efect antioxidant, protejând celulele împotriva stresului oxidativ și a daunelor cauzate de radicalii liberi. Deficiența de vitamina C poate duce la tulburări ale țesuturilor conjunctive și afectarea creșterii oaselor.

vitamina c

Rolul Vitaminei C în oase 

Vitamina C joacă un rol important în sănătatea oaselor prin intermediul sintezei colagenului. Colagenul este un proteină structurală esențială pentru formarea și menținerea structurii osoase. 

Cercetările sugerează că vitamina C are un efect pozitiv asupra formării oaselor prin stimularea colagenului proteic din os și că duce, de asemenea, la creșterea densității minerale osoase. Vitamina C are, de asemenea, un rol important în creșterea și repararea țesuturilor, inclusiv a tendoanelor, ligamentelor și vaselor de sânge și ajută la absorbția fierului.

În plus, studiile au arătat că cei cu un aport mai mare de vitamina C au un risc mai scăzut de fractură, inclusiv fracturi de șold.

Vitamina C – Beneficii în afecțiunile oaselor

Vitamina C reprezintă un element cheie în vindecarea fracturilor. Funcționează în hidroxilarea a doi aminoacizi (prolină și lizină) necesari în vindecarea osoasă. Pe de altă parte, deficitul de vitamina C poate duce fie la întârzierea vindecării, fie la lipsa consolidarii fracturilor.

Vitamina C este cunoscută pe scară largă ca un antioxidant puternic, precum și ca un protector celular eficient și ca întăritor al imunității. Dar suplimentele de vitamina C au fost recent recunoscute ca având un rol important în prevenirea și tratamentul osteoporozei, tocmai datorită capacității sale de a crește densitatea osoasă.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari