Oncologia Ortopedica

Oncologia ortopedică este o subspecialitate în medicina ortopedică specializată în diagnosticul și tratamentul tumorilor maligne ale sistemului musculoscheletal: oasele, cartilajele, țesuturile fibroase, mușchii, țesuturile nervoase, țesuturile moi și vasele.

Medicii oncologi ortopezi tratează afecțiuni precum:

  • Cancerele osoase primare;
  • Sarcoame ale țesuturilor moi;
  • Cancerul care s-a răspândit la oase dintr-o altă parte a corpului;
  • Afecțiuni și probleme care apar ca urmare a cancerului sau ca efect secundar al tratamentului.

Ce sunt cancerele ortopedice?

Cancerele ortopedice sunt cancerele ale sistemului musculoscheletal. Cel mai adesea cancerele ortopedice sunt metastatice, ceea ce înseamnă că cancerul se răspândește la oase din alte părți ale corpului, cum ar fi sânul, plămânul și prostată. 

surgery

Cancerul osos este un tip de cancer rar reprezentând mai puțin de 1% din toate tipurile de cancer. Cancerul osos poate începe în orice os al corpului, dar cel mai frecvent afectează pelvisul sau oasele lungi de la brațe și picioare.

Care sunt simptomele cancerului osos?

Dureri osoase. Durerea osoasa este cel mai frecvent semn al cancerului osos și poate deveni mai vizibilă pe masura ce tumora crește. 

Umflătură. Zona în care este localizată durerea poate începe să prezinte semne de umflătură sau poate fi prezentă un nodul sau o masă. 

Fracturi. Celulele canceroase pot slăbi osul, iar acest lucru poate duce uneori la o fractură. Ruptura poate apărea într-o zonă a osului care a fost anterior dureroasă sau dureroasă pentru o perioadă de timp.

Scăderea mobilității. În unele cazuri, dacă localizarea tumorii este în apropierea unei articulații, poate face mișcările normale dificile sau dureroase. 

Cum se diagnostichează cancerul osos?

Cancerul osos poate fi diagnosticat cu ajutorul examinărilor imagistice precum radiografie, imagistica prin rezonanță magnetică și tomografie computerizată. 

Pentru a confirma diagnosticul, se poate efectua o biopsie, în care o mică bucată de țesut este îndepărtată din os pentru a fi examinată la microscop. O biopsie oferă informații specifice despre cancer, inclusiv unde s-a format. 

Tipuri de cancere osoase 

Există patru tipuri de cancer osos primar:

Osteosarcoma se dezvoltă în celulele unde se formează țesut osos nou. Poate începe în orice os, dar începe de obicei la capetele oaselor mari, cum ar fi brațele și picioarele. 

Sarcomul Ewing crește cel mai frecvent în șolduri, coaste și omoplați sau pe oasele lungi, cum ar fi picioarele.

Condrosarcomul începe în cartilaj. Acest cancer se formează de obicei în oasele brațului, piciorului sau pelvisului. 
Cordom: Această tumoră rară începe de obicei la baza coloanei vertebrale sau la baza craniului.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari