Tratamentul chirurgical al osteonecrozei de genunchi este de obicei recomandat în cazurile grave, care nu răspund la tratament conservator. Există o serie de intervenții chirurgicale la care medicul specialist poate apela pentru a trata această afecțiune și o va alege pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor pacientului.
Ce este osteonecroza de genunchi?
Osteonecroza de genunchi, cunoscută și sub denumirea de necroză avasculară, este o afecțiune care apare atunci când alimentarea cu sânge a unei secțiuni din femur sau tibiei este întreruptă. Deoarece celulele osoase au nevoie de un aport constant de sânge pentru a rămâne sănătoase, osteonecroza poate duce în cele din urmă la distrugerea articulației genunchiului și la apariția artrozei.
Tipuri de osteonecroza de genunchi
Există trei tipuri de osteonecroza a genunchiului:
Osteonecroza primară
Aceasta se mai numește și osteonecroza spontană a genunchiului. Acest lucru se observă mai frecvent pe condilul femural medial. De obicei, se crede că este secundară microfracturilor care provoacă umflarea osului și apoi pierderea fluxului sanguin și moartea țesutului. Durerea este mai frecventă cu debut brusc, fiind adesea observată pe partea interioară a genunchiului.
Osteonecroza secundară
Osteonecroza secundară a genunchiului nu este la fel de frecventă. Această formă apare mai des la pacienții mai tineri de 50 de ani și poate să apară din cauza consumului de corticosteroizi, a consumului excesiv de alcool, a bolii celulelor falciforme, a consumului de tutun, sau a tulburării mieloproliferative. De asemenea, este frecvent întâlnită la ambii genunchi și poate fi identificată și în alte oase ale corpului.
Osteonecroza după o artroscopia genunchiului
Aceasta se poate prezenta la 1-2 luni după o artroscopie a genunchiului pentru o procedură de ruptură de menisc sau cartilaj și este asociată cu o apariție bruscă a durerii la acest interval după intervenție chirurgicală. Aceasta este o cauză foarte rară a osteonecrozei.
Tratamentul chirurgical al osteonecrozei de genunchi
Dacă o mare parte a suprafeței osoase este afectată sau dacă durerea nu se ameliorează cu un tratament nechirurgical, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală. Există mai multe proceduri diferite utilizate pentru a trata osteonecroza genunchiului.
Debridarea artroscopică și tehnica microfracturilor
La debridare, medicul dumneavoastră folosește o cameră mică și instrumente chirurgicale miniaturale pentru a îndepărta bucățile de os sau cartilaj deteriorat din interiorul spațiului articular.
Pentru a efectua tehnica microfracturilor, chirurgul poate perfora mai multe găuri, în osul subiacent pentru a ajuta la promovarea fluxului sanguin și pentru a induce o reacție de vindecare.
Transplantul de grefă osteocondrală
Grefarea osoasă și a cartilajului poate fi realizată pentru a ajuta la regenerarea osului sănătos și pentru a susține cartilajul la nivelul articulației genunchiului. O grefă osoasă este țesut osos sănătos care este transplantat într-o zonă a corpului unde este necesar. Țesutul poate fi prelevat de la un donator (alogrefă) sau dintr-un alt os sănătos al pacientului în cauză (autogrefă).
Implantarea de condrocite autologe
Implantarea de condrocite autologe este o tehnică utilizată pentru a trata defectele izolate ale cartilajului articular de grosime completă ale genunchiului, prin implantarea celulelor cartilajului. Procedura se realizează în două etape și implică cultura de laborator a celulelor producătoare de cartilaj de la genunchi și apoi implantarea lor în defectul condral.
Osteotomia genunchiului
În cadrul osteotomiei, fie tibia fie femurul este tăiată și apoi remodelată. Chirurgul fie va îndepărta o porțiune de os, fie va introduce o bucată de grefă osoasă sau os sintetic pentru a ajuta la deplasarea greutății de pe zona deteriorată a genunchiului. Deplasarea greutății de pe partea deteriorată a articulației va ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea funcției.
Protezarea genunchiului
Dacă boala a avansat până la punctul în care osul este compromis, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de o protezare a genunchiului. Astfel, chirurgul ortoped îndepărtează osul și cartilajul deteriorat și apoi poziționează noi suprafețe articulare din metal sau plastic pentru a restabili funcția genunchiului.