Factori de risc ai rupturii de menisc

Există o varietate de factori de risc ai rupturii de menisc, care pot determina apariția acesteia. Ruptura de menisc este o leziune debilitantă, comună a genunchiului, care poate afecta pacienții de toate vârstele, având un efect negativ asupra desfășurării activităților zilnice.

Ce este meniscul?

Meniscul este o structură fibrocartilaginoasă care se localizează în interiorul articulației genunchiului, între femur și tibie. Rolul principal al meniscului este absorbția șocurilor și îmbunătățirea stabilității articulației, transmițând greutatea corpului de la un os la altul.

La nivelul fiecărui genunchi se regăsesc câte două astfel de structuri, meniscul medial și meniscul lateral. Meniscul medial este situat în partea interioară a genunchiului, iar cel medial în partea exterioară. De asemenea, acestea joacă un rol important și în circulația dinamică a lichidului sinovial.

Ce este ruptura de menisc?

Ruptura de menisc este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale articulației genunchiului. O astfel de leziune poate fi cauzată de un traumatism puternic, precum o răsucire forțată a genunchiului sau de o afecțiune degenerativa a articulației, care determină uzura acestuia.

În plus, meniscul se poate slăbi în timp, odată cu înaintarea în vârstă, devenind mai fragil și susceptibil la leziuni chiar și în timpul activităților obișnuite.

Factori de risc ai rupturii de menisc

Factorii de risc ai rupturii de menisc pot include:

Vârsta

Pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă, cartilajul începe să se uzeze și să se degradeze, devenind mai predispus la o ruptură, iar activitățile fizice intense pot avea un mare impact asupra meniscului.

Accidente și leziuni sportive

O lovitură la nivelul articulației, un pivot rapid sau o oprire de la o viteză mare, cum ar fi în timpul unui joc de fotbal, pot provoca o ruptură a meniscului.

De asemenea, alergarea pe o suprafață neuniformă sau hiperextensia genunchiul, pot determina leziuni asupra meniscului, indiferent de vârsta pacientului.

Artroza

Pacienții care suferă de artroză, o boală degenerativa care a articulațiilor, prezintă un risc mult mai ridicat de ruptură meniscală, deoarece cartilajul este mai subțire și mai puțin rezistent ca urmare a uzurii progresive și nu poate rezista forței și mișcărilor bruște.

Mișcări repetitive

Mișcările repetitive ale articulației genunchiului, cum ar fi ghemuirea sau îngenuncherea, pot reprezenta unul dintre factorii de risc ai acestei condiții medicale. Pacienții ale căror locuri de muncă implică statul în genunchi pentru o perioadă îndelungată de timp sunt expuși riscului.

Obezitatea

O greutate corporală neadecvată poate pune presiune asupra articulațiilor și implicit asupra meniscului, cauzând suprasolicitarea acestuia, care poate duce în timp la apariția leziunilor.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari