Condromatoza sinovială

Condromatoza sinovială este o tumoră benignă care apare cel mai des la nivelul genunchiului, șoldului sau umărului și determină formarea discontinuității în structura cartilajului articular ducând la formarea corpilor liberi intra-articulari. Artroza poate fi una dintre cauzele, dar și unul dintre efectele acestei afecțiuni. 

Ce este condromatoza sinovială? 

Condromatoza sinovială este o afecțiune rară, benignă, care implică membrana sinovială, stratul subțire de țesut ce căptușește articulațiile și este caracterizată prin creșterea anormală a membranei și formarea unor nodului în cartilaj. Acești noduli se pot desprinde uneori în interiorul articulației. 

Dimensiunea corpilor liberi din interiorul articulației poate varia de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. 

Lichidul sinovial hrănește corpii liberi, iar aceștia pot crește și se pot calcifica sau se pot osifica. Când se întâmplă acest lucru, aceștia se pot roti liber în interiorul spațiului articular, deteriorând cartilajul neted care acoperă articulațiile. 

În cazurile severe de condromatoză sinovială, fragmentele de cartilaj pot crește suficient de mari încât să ocupe întreg spațiul articular sau să pătrundă în țesuturile adiacente. 

Deși afecțiunea nu este canceroasă, poate afecta grav articulația și, în cele din urmă, poate duce la apariția artrozei.  

Condromatoza sinovială – incidență 

Incidența condromatozei sinoviale este rară, având o prevalență de 1 la 100 000 și afectează de obicei pacienții de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. Aceasta afectează cu precăderea articulația genunchiului și are, potrivit statisticilor, o rata de recurență este cuprinsă între 3% și 23%. 

Simptomele condromatozei sinoviale 

Afecțiunea provoacă simptome similare cu artroza, iar durerea articulară și inflamația sunt cele mai frecvente. De asemenea, durerea se poate agrava în timpul mișcării articulației. 

Alte simptome includ: 

  • Umflare 
  • Noduli care pot fi simțiți la palpare  
  • Scăderea amplitudinii de mișcare a articulației afectate 
  • Lichid (edem) în articulație 
  • Senzații de măcinat, scârțâit sau pocnit atunci când articulația este în mișcare 
  • Sensibilitate 

Cum diagnosticăm condromatoza sinovială? 

Diagnosticul condromatozei sinoviale se face printr-o anamneză amănunțită, un examen fizic și ulterior prin intermediul tehnicilor de imagistică medicală. Metodele imagistice utilizate pentru evaluarea acestei condiții sunt radiografia, RMN-ul și CT- ul. 

Tratamentul condromatozei sinoviale 

Tratamentul pentru condromatoza sinovială implică de obicei o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta corpii liberi intra-articulari. În unele cazuri, membrana sinovială este, de asemenea, îndepărtată parțial sau complet în timpul intervenției chirurgicale. 

Intervenția chirurgicală se poate face folosind fie o procedură deschisă, fie o procedură artroscopică. Tehnica chirurgicală abordată de medicul ortoped depinde de mai mulți factori, printre care: numărul și dimensiunea corpilor liberi, dar și gradul de deteriorare al membranei sinoviale. 

 

 

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari