Reconstrucția ligamentului colateral lateral

Reconstrucția ligamentului colateral lateral este o intervenție chirurgicală în cadrul căreia chirurgul ortoped îndepărtează ligamentul deteriorat și îl reconstruiește, folosind de obicei o grefă prelevată dintr-o altă parte a corpului pacientului.

Ce este ligamentul colateral lateral?

Ligamentul colateral lateral (LCL) este un ligament extrinsec al genunchiului situat pe partea laterală a acestuia. Atașarea sa superioară este la epicondilul lateral al femurului, iar atașarea inferioară se află în partea laterală a capului fibulei și nu este unit cu capsula articulară. Inferior, acesta desparte tendonul de inserție al mușchiului biceps femural.

Ligamentul colateral lateral are scopul principal este de a preveni hiperextensia și rotația postero-laterală a genunchiului.

ruptura de ligament

Când se recomandă reconstrucția ligamentului colateral lateral?

O intervenție de reconstrucție a ligamentului colateral lateral poate este indicată dacă acesta este complet rupt, nu se vindecă adecvat sau este asociat cu alte leziuni ligamentare. În aceste cazuri este necesară reconstrucția ligamentului pentru a restabili mobilitatea și a reduce durerea. În caz contrar, pot apărea instabilitatea genunchiului, leziuni ale meniscului sau chiar artroza.

Cum se realizează reconstrucția ligamentului colateral lateral?

Procedura se poate realiza sub anestezie generală sau anestezie epidurală, iar pacientul va fi amorțit doar de la talie în jos.

Reconstrucția ligamentului colateral lateral se efectuează printr-o procedură deschisă, ceea ce înseamnă că chirurgul va face una sau două incizii mari pe partea exterioară a genunchiului pentru a obține o vedere completă a zonei. Apoi, ligamentul deteriorat este îndepărtat, iar medicul va atașa o grefă de țesut care va fi fixată pe femur și pe fibulă.

Grefa este, de obicei, prelevată dintr-o altă parte a corpului pacientului, cum ar fi tendonul ischiogambierilor și poartă denumirea de autogrefă, însă în anumite cazuri se poate utiliza o alogrefă, adică o grefă recoltată de la un cadavru.

După ce grefă este prelevată, aceasta este curățată și tăiată la dimensiunea potrivită, iar oasele coapsei și fibulei vor fi găurite precis cu instrumente specializate pentru a stabili tunelurile osoase. Capetele grefei de tendon sunt trecute prin aceste tuneluri și sunt fixate cu ajutorul șuruburilor, agrafelor metalice sau suturi mari.

Inciziile sunt, apoi, închise cu cusături și bandajate.

Complicații – reconstrucția ligamentului colateral lateral

Unele dintre riscurile și complicațiile posibile asociate cu reconstrucția ligamentului colateral lateral includ:

  • Durere cronică și rigiditate
  • Slăbiciune a genunchiului
  • Instabilitate recurentă a genunchiului
  • Leziunea vasculară sau a nervului peronier

 

 

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari